23948sdkhjf

Lukkede altaner giver liv året rundt

Boligselskabet Holstebro er snart halvvejs i et toårigt renoveringsprojekt på boligblokkene i Dyssegården.
Renoveringsprojektet i Boligselskabet Holstebros boligblokke Dyssegården er snart halvvejs. Som led i arbejdet får blokkene nye, lukkede altaner, tagene udskiftes og murværket renoveres.

- Håndværkerne er begyndt at tage cykler med, fordi der er langt op til skurvognen, når de skal til frokost, siger byggeleder Janus Vesterlund med et skævt smil. Han er ansat hos Jens Jensen/Marius Sloth, Tømrer & Snedker, som er entreprenør på byggeriet i Dyssegården, der breder sig over et stort areal.

Altaner med flere gevinster
I øjeblikket er omkring 25 håndværkere i sving på byggepladsen. Heraf 12-14 tømrere der blandt andet laver 240 nye altaner, som bliver markant større end de gamle og lukkes med glaspartier, der kan skydes til siden, når solen finder vej til Holstebro.

Altanernes lofter tætnes og væggene isoleres og selv om altanens vægge ikke vender direkte ind mod lejlighederne, har isoleringen en energimæssig gevinst, som beboerne fortæller, at de kan mærke indendørs. På gulvene lægges kompositplanker leveret af Wimex og håndværkerne har eksperimenteret lidt med, hvordan arbejdsgangene fungerer bedst.

- Når altanerne er udvidet, lægger vi folie nederst og derefter strøer. Vi har fundet ud af, at vi får det bedste resultat, hvis vi starter med at lægge de otte inderste brædder. Så kommer der et firma og laver glaspartiet, hvorefter vi gør gulvet færdigt. På den måde undgår vi fugt under brædderne, fordi vejr og vind kan holdes på afstand, forklarer Janus Vesterlund.

Stor forskel på komposit
Det er Atra Arkitekter a/s, som er Totalrådgiver for Boligselskabet Holstebro og har tegnet stregerne til de nye altaner. Herfra fortæller Atra's byggeleder, bygningskonstruktør Niels Tarp, at man har valgt kompositplanker for at opnå et så ensartet gulv som muligt. Desuden ville man benytte et produkt, der tidsmæssigt er hurtigt og nemt at montere. Easyplank er valgt som et alternativ til hårdttræs terrassegulv.

- Med en byggeperiode på to år og løbende levering af gulve til 240 altaner, turde vi ikke løbe risikoen med hårdttræsgulv. For hårdttræ leveres som oftest i meget varierende længder og i meget svingende kvaliteter, siger Niels Tarp, som i processen også måtte forholde sig til, at der er stor forskel på kompositprodukter.

Der er nemlig billigprodukter på markedet, som det er vanskeligt at få præcise beskrivelser på. Nogle af disse produkter indeholder for eksempel bambus, som er en græsart og derfor ikke nær så holdbar som komposit baseret på træ.

- Det blev overvejet at bruge et kompositprodukt fra Kina, men det var tyndere, så bæreevnen var ikke god. Selv om det ved første øjekast var billigere, krævede det næsten dobbelt så mange strøer, skruer og mandetimer, siger Niels Tarp.

Fakta
• Holstebro Boligselskab afdeling 7 udvider og lukker altaner, udskifter tage og renoverer murværk
• Projektet koster 63 millioner kr. og strækker sig over to år
• 240 altaner udvides, isoleres og får nyt glasparti, så beboerne kan benytte altanen året rundt
• Gulvene får kompositplanker
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063