23948sdkhjf

Vækst på 2,2 milliarder i installatørbranchen

Installationsbranchen kunne i 2011 notere en salgsfremgang på 5,7 procent. Det samlede salg nåede dermed 41,1 milliarder kroner.
2011 blev året, hvor de danske el- og vvs-virksomheder for første gang siden 2008 mærkede fremgang, omend en lille en af slagsen.

I 2012 forventes også en beskeden stigning i branchens salg. Til gengæld kan aktiviteten formentlig kun lige fastholdes i 2013. Det forudser Tekniq Installatørernes Organisation på baggrund af årets Markedsstatistik.

De vigtigste faktorer
Økonomisk-statistisk konsulent i Tekniq, Klaus Mosekjær Madsen, peger på tre forhold, som især har haft betydning for fremgangen sidste år:

• Øget fokus på energieffektivisering og vedvarende energi.

• Vækstinitiativer fra den tidligere og nuværende regering. Herunder BoligJobordningen og i særdeleshed fremrykningen af offentlige investeringer, der har ført til flere offentlige opgaver og byggeri af almene boliger.

• Skybruddet i juli måned, som medførte en lang række renoveringsarbejde.

Samlet øgede 44 procent af Tekniqs medlemsvirksomheder omsætningen sidste år, og Markedsstatistikken viser yderligere, at cirka halvdelen af virksomhederne har samme eller større omsætning sammenholdt med branchens rekordår i 2008.

- Det er positivt, at aktiviteten igen stiger. Men man skal huske på, at der fortsat er lang vej til niveauet fra før krisen, da branchens salg toppede med 51,4 mio. kr., siger Klaus Mosekjær Madsen.

Han gør opmærksom på, at væksten i 2011 ikke har ført til flere ansatte. Det er et tegn på, at fremgangen trods alt er så beskeden, at den ikke har elimineret den overkapacitet, der fortsat er i branchen.

Fremgangen fortsætter
Tekniq forventer, at branchen i 2012 vil opleve en beskeden salgsfremgang på yderligere 1,1 mia. kr.

- Det private nybyggeri ligger stort set dødt og der er ikke for alvor kommet gang i dansk økonomi endnu. Alligevel får installationsbranchen en lille aktivitetsfremgang i 2012, fordi der fortsat vil være høj aktivitet inden for det offentlige og almene boligbyggeri. Samtidig vil den kommende energihandlingsplan trække i den rigtige retning i kraft af et øget fokus på energirenovering og vedvarende energi. Herudover er der flere store anlægsopgaver lige om hjørnet, som for eksempel metrobyggeriet i København, sygehusbyggerier flere steder i landet og renovering af jernbanenettets signalsystem, forklarer Klaus Mosekjær Madsen, der tilføjer, at der også vil være arbejde for branchen i kraft af udbygning og teknologisk omstilling af forsyningsnettet - herunder en markant udbygning af fjernvarmens ledningsnet.

Endelig vil det nye lovpligtige eleftersyn, der træder i kraft den 1. maj, give branchen nye opgaver, både i kraft af selve eftersynet, men også i kraft af de reparationsopgaver, der følger af, at huskøberne bliver gjort opmærksom på eventuelle fejl i elinstallationerne.

Installatørernes ydelser vil fylde mere
I 2013 er forventningen, at installationsbranchen kan fastholde omsætningsniveauet fra 2012. Energi, anlæg og en begyndende vending på det private boligmarked trækker op. Til gengæld falder nybyggeriet af almene boliger, og regeringens vækstinitiativer bliver mere end opvejet af generelle finanspolitiske stramninger. Endelig vil skaderne efter skybruddet sidste sommer være udbedret.

- Vi skønner samlet set, at de forskellige forhold opvejer hinanden, og at omsætningen næste år vil kunne fastholdes på 42,2 mia. kr., svarende til 2012-niveau. Men branchens fremtidsudsigter er grundlæggende gode, fastslår Klaus Mosekjær Madsen.

De positive forventninger til fremtiden er baseret på, at der i bygge- og anlægsbranchen er en klar tendens til, at installationsbranchens ydelser vil fylde mere.

- Behovet for tekniske løsninger er stigende og energiområdet er i markant vækst. Derfor kan installationsbranchen tillade sig at se mere positivt på fremtiden, end den øvrige del af bygge- og anlægsbranchen, siger Klaus Mosekjær Madsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119