23948sdkhjf

Material World – fra materialer til ny arkitektur

Dansk Arkitektur Center er klar med en ny udstilling, hvor de besøgende kan studere den nyeste udvikling inden for bl.a. glas, træ og beton.
Menneskets evne til konstant at udvikle og bruge materialer på nye måder, og samtidig skabe helt nye materialer, har været afgørende for, hvordan arkitekturen gennem tiden har skriftet form udtryk og stil.

Og i dag er forskning og udvikling inden for nye materialer blevet en kompleks videnskab, der har fokus på økonomisk, ressourcemæssig og miljømæssig bæredygtighed.

På udstillingen ”Material World – fra materialer til ny arkitektur” inviterer Dansk Arkitektur Center indenfor i materialernes verden og viser, hvordan nye måder at anvende materialer på er med til at sikre en bæredygtig udvikling inden for byggeriet og udvikle og forny arkitekturen med nye overflader, nye udtryk og oplevelser.

- Fremkomsten af nye byggematerialer har gennem tiderne udviklet arkitekturen mere end noget andet. For 5000 år siden kom murstenen, som blev den menneskelige civilisations primære byggesten. For godt 100 år siden fik vi stål, og det blev muligt at opføre Eiffeltårnet og de første amerikanske højhuse. I begge tilfælde forandrede de nye materialer arkitekturen og vores verden for altid. Med udstillingen ’Material World’ viser vi, hvordan nutidens materialeudvikling flytter arkitekturen i nye retninger, og samtidig kan være med til at skabe fremtidens bæredygtige samfund, siger Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

Udforsk 100 materialer og deres egenskaber
I udstillingen kan man se, røre og udforske 100 forskellige materialers kvaliteter og egenskaber inden for fem kategorier; stærke, lette, grønne, smarte og transparente materialer. Derudover kan man se nærmere på 12 bygningsudsnit i virkelig størrelse og få fortællingen om nogle af de danske og internationale bygningsværker, som materialerne har været med til at muliggøre.

For eksempel har man i Herzog & de Meurons Elbphilharmonie i Hamburg brugt en ny type betondæk, hvor hule plastikkugler er indstøbt i betonen og derved er 30 procent lettere end et traditionelt betondæk, hvilket har muliggjort, at man har kunnet bygge ovenpå et 100 år gammelt pakhus. Dertil har man brugt glas på en helt ny måde for at skabe bygningens enestående facade.

Og på forskningsstationen Halley VI i Antarktis, der har været en af verdens mest udfordrende bygninger at opføre, har man brugt et højisolerende vindue med fyld af nanogel, oprindeligt udviklet til rumindustrien.

Behov for materialeinnovation
- Nogle kunne hævde, at vi har byggematerialer nok, men udviklingen af materialer udfordrer den måde, vi bygger på. Nye teknologier giver også nye arkitektoniske muligheder og skubber til vores måde at tænke byggeri på. Det er netop, hvad vi ønsker at fokusere på gennem udstillingen ”Material World”. Materialer fascinerer og stimulerer vores innovationskraft. Og de kan være med til at løse byggeriets aktuelle udfordringer i forhold til det bæredygtige byggeri – både i økonomisk, ressource- og sundhedsmæssig forstand, udtaler direktør Hans Peter Svendler fra Realdania, der har støttet udstillingen.

Materialeproducenter, forskere, ingeniører og arkitekter arbejder konstant med at udvikle materialernes egenskaber og potentialer, og i udstillingen kan man se nogle af de nyeste eksempler på forskningen. For eksempel kan man se projektet TailorCrete og få indblik i, hvordan Teknologisk Institut arbejder med robotteknologi for at kunne udvikle brugen af beton.

Man kan også få historien om Arups algefacadesystem, hvor produktionen af biomasse direkte på bygningen kan bruges til at udvikle energi. Algefacaden er et eksempel på byggebranchens arbejde med at udvikle nye materialer, der kan reducere energiforbruget i vores bygninger.

- Der venter os et hav af arkitektoniske opdagelser i udviklingen og brugen af nye materialer; dynamiske konstruktioner, intelligente facader og designede overflader er blot nogle få eksempler på morgendagens bygninger”, siger Kasper Guldager Jørgensen, der er arkitekt og leder af GXN (arkitektvirksomheden 3XNs udviklingsafdeling), og som har været med til at udvikle udstillingen.

Materialekatalog lavet af sten
Beskrivelserne af de 100 materialer – deres egenskaber, tekniske data og eksempler på deres anvendelse – samt fortællingen om de 12 bygningsværker - indgår i udstillingens katalog, der er samlet som kort i en æske og kan fungere som et praktisk opslagsværk eller et inspirationskatalog.

Materialekortene er trykt på ScandiRock, der er et nedbrydeligt papir lavet af sten og dermed helt uden brug af træer og vand. Papiret indeholder hverken blegemiddel, syre eller andre skadelige kemikalier og forurener dermed minimalt. Kataloget kan købes i Dansk Arkitektur Centers boghandel.

Material World er udviklet af Dansk Arkitektur Center i samarbejde med den danske arkitektvirksomhed 3XNs udviklingsafdeling GXN. Udstillingen er realiseret med sparring fra en række strategiske samarbejdspartnere og materialeproducenter, der har bidraget med enten viden eller mock ups og materialeprøver.

Udstillingen er åben i perioden 30. marts - 5. juni 2012 og støttet af Realdania. Udstillingens katalog er støttet af Dreyers Fond og Bergiafonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081