Havneholmen afsluttes med byggeri til 400 mio. kr.
Skanska Øresund igangsætter nu sidste etape af Havneholmen i København. Projektet består af tre kontorbygninger på hver 5.000 m², der bliver opført som lavenergiklasse 2015.
Haven symboliserer dels ambitionen om at gøre området tilgængeligt og indbydende for offentligheden, og dels at der er tale om grønt og bæredygtigt byggeri i en klasse for sig.
Ud over at være LEED Gold og EU Green Building-certificerede, bliver Plaza-bygningerne opført i overensstemmelse med kravene til lavenergiklasse 2015. Solceller på taget, specialdesignede vinduer, afskærmninger og energimæssigt optimale ventilations- og kølingsanlæg sikrer kontorhusene en energiramme på under 42 kWh/m² pr. år – mod de 72 kWh/m² pr. år, der er energirammen i dag.
Grønt byggeri som den røde tråd
- Udviklingen af Kalvebod Brygge og Havneholmen er foregået over en årrække på 15 år og det samlede område er på 250.000 m². Den færdige bydel består ikke af enkeltstående, løsrevne projekter, men er resultatet af en nøje gennemtænkt lokalplan i samarbejde med Københavns Kommune. Hele området hænger sammen, både når det gælder arkitekturen og livet uden for bygningerne, siger Peter Nymann-Jørgensen, der er adm. direktør i Skanska Øresund.
Han forklarer, at ambitionen har været at skabe et område, hvor grønt og bæredygtigt kontorbyggeri er omdrejningspunktet. Udover et lavt energiforbrug handler grønt byggeri i høj grad også om tilgængelighed til området med offentlige transportmidler og cykel. Dette har Københavns Kommune understøttet med beslutningen om at etablere en ny cykelsti – ”Cykelslangen” – som skal sno sig fra Fisketorvets indgang og ned til broen mod Islands Brygge.
Bofællesskab med grønne fortrin
Den første bygning er færdig i 2013 og bliver fælles domicil for Boligforeningen 3B og Boligkontoret Danmark. Værdien af det samlede Plaza-projekt på Havneholmen er ca. 400 mio. kr.
For Boligkontoret Danmark og Boligforeningen 3B betyder det fælles, energirigtige domicil på Havneholmen både en optimal beliggenhed i forhold til offentlig transport og motorvejsnettet og store besparelser på både administration og energiforbrug.
- Idéen om et fælles domicil tog form, da begge virksomheder samtidigt skulle finde et nyt hovedkontor. I Plaza-bygningen kommer vi til at dele for eksempel it-afdeling, reception og kantine, hvilket giver en række faglige synergieffekter og lavere omkostninger. Samtidig har vi gennem en årrække arbejdet målrettet med energibesparelser, så det er naturligt for os at flytte til et domicil, der lever op til fremtidens miljøstandarder, siger Michael Demsitz, administrerende direktør i Boligkontoret Danmark, der administrerer 28.000 boliger fordelt på 60 forskellige boligselskaber over hele landet.
Hos Boligforeningen 3B, som ejer og udlejer 12.500 boliger i hovedstadsområdet, er administrerende direktør Bent Frederiksen også glad for den noget atypiske løsning med at udvikle et fælles domicil helt fra bunden i samarbejde med Boligkontoret Danmark og Skanska Øresund.
- Vi har stort fokus på miljørigtig renovering og bygger selv boliger efter LE 2015-standarden. Derfor var det naturligt at sætte overliggeren højt med hensyn til vores eget kontor. Det lave energiforbrug vil vi også kunne mærke på bundlinjen, for der er store besparelser at hente på energiregningen i et lavenergihus bygget efter 2015-standarden, siger Bent Frederiksen.
I alt flytter ca. 155 medarbejdere fra Boligkontoret Danmark og Boligforeningen 3B til Havneholmen i 2013.
Kommune: København skal være forbillede
Københavns Kommunes Center for Bydesign har været med til at udarbejde haven for enden af Plaza-byggeriet, ligesom kommunen har godkendt lokalplanen og givet byggetilladelse til alle tre Plaza-bygninger.
Ifølge Anne Skovbro, direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, er de energirigtige Plaza-bygninger helt i tråd med Københavns Kommunes visioner om at være CO2-neutral i 2025.
- 75 procent af verdens CO2-udslip kommer fra byområder. København er en by i vækst – og derfor er det ekstra vigtigt at fastholde et miljørigtigt fokus, hvor grøn energi er en topprioritet. Særligt når vi bygger nyt, skal der tænkes i bæredygtige helhedsløsninger, så vi reducerer energiforbruget i byen - og med det nye byggeri bliver der slået endnu en streg under, at København er i front inden for miljøvenlig byudvikling, siger Anne Skovbro.