Forlig i byggeriet
Dansk Byggeri og 3F har natten til torsdag indgået en overenskomstfornyelse for 70.000 bygge- og anlægsarbejdere. ”En ansvarlig aftale”, lyder det fra Dansk Byggeri.
Bygge- og anlægsbranchens overenskomstforhandlinger har først og fremmest været præget af lange tænkepauser. Ambitionerne har været aftaler om øget fleksibilitet, værn mod brud på overenskomster og samling af en række overenskomster i en samlet byggeoverenskomst.
Det er imidlertid ikke lykkedes i det omfang, som parterne havde håbet på. Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, lægger ikke skjul på, at organisationen havde satset på mere i forhold til både udenlandsk arbejdskraft og fleksibilitet:
- Men vi må konstatere, at det ikke lykkes at finde løsninger, der kan supplere de succesfulde 48-timersmøder, som vi fandt sammen om for to år siden. Der har været for stor afstand, når vi i den givne situation også må imødekomme danske virksomheders konkurrenceevne, siger han og fortsætter:
- Vi har nu fået en aftale, der må betegnes som ansvarlig og som peger fremad på den måde, at den forbedrer branchens konkurrenceevne, fastslår Lars Storr-Hansen i forlængelse af det forlig, som kom på plads kl. 4 torsdag morgen.
Det bedste resultat vi kunne opnå
Hos 3F betegner byggegruppens formand, Peter Hougård Nielsen, resultatet som det bedst mulige i den givne situation:
- Der er kommet nogle forbedringer ind i overenskomsterne. Generelt flugter forliget resultaterne fra de andre forlig, der er indgået på det private arbejdsmarked. Den økonomiske situation og økonomisk krise afspejler sig i resultatet. Det er det bedste resultat, vi kunne opnå, siger han ifølge 3f.dk.
Formanden udtrykker dog skuffelse over, at det ikke er lykkedes at finde fælles fodslag i forhold til et af byggeriets støre problemer; social dumping og unfair konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft.
De væsentligste elementer i aftalen er:
• Regulering af mindstesatserne på lønnen med 2 x 1,35 kr.
• Regulering af prislisterne for akkordlønnede på 2,5 pct. i perioden.
• En forhøjelse at løn under sygdom med 3,00 kr.
• En seniorordning, der kan udmøntes i nedsat arbejdstid eller flere fridage.
• Lærlinge får lønstigninger på 2 x 2,25 pct.