Store fejl i Svendborg-udlicitering
Udliciteringen af Svendborg Kommunes entreprenørafdeling er sat på stand by grundet fejl i kommunens eget tilbudsmateriale. En useriøs farce lyder kritikken fra Dansk Byggeri.
Først blev Skælskør Anlægsgartnere A/S udpeget som vindere af licitationen . Blandt andet med henvisning til firmaets kvalitetsbeskrivelse. Anlægsgartner-firmaets glæde blev dog kort, idet et politisk flertal ændrede beslutningen så man i stedet valgte kommunens eget bud .
Nu har det så vist sig, at der i det kommunale udbud var fejl, som indebærer, at tilbuddet blev op mod en mio. kroner for billigt.
Fejlene får Dansk Byggeri til at revse Svendborg Kommune og dens måde at køre udbudspolitikken på.
Dansk Byggeri: Svendborg er en narresut
Dansk Byggeri betegner således udviklingen og processen omkring udliciteringen som en uacceptabel og en useriøs farce. Organisationen rejser nu emnet på Christiansborg
- Når flertallet i byrådet pludselig beslutter sig for ikke at følge sin egen udbudspolitik, så har Svendborg gjort sig selv til en narresut, siger erhvervspolitisk chef hos Dansk Byggeri, Torben Liborius, i en pressemeddelelse.
Processen omkring udliciteringen sat i forhold til kommunens udbudspolitik, hvor det tydeligt fremgår, at kommunen vil vælge det mest økonomisk fordelagtige tilbud, kommer under hård kritik. Selvom det rådgivende ingeniørfirma Niras vurderede, at Skælskør Anlægsgartnere A/S afgav det mest økonomisk fordelagtige tilbud, så så det indtil i går ud til, at politikerne ville vælge kommunens eget tilbud. Og det var vel at mærke inden, den omtalte regnefejl blev opdaget.
- Selv uden den regnefejl, der blev opdaget i går, er kommunens tilbud kun tredje bedst. Hvis man alligevel vælger det, får kommunen på kort sigt en løsning, der ikke er den bedste, og på lang sigt kan man frygte, at seriøse virksomheder ikke vil spilde deres tid med at give tilbud til Svendborg kommune, siger Torben Liborius.
Tager sagen til Folketinget
Og den måde at køre udbudspolitik på skal stoppes, mener Dansk Byggeri:
- Det er useriøst overfor de virksomheder, som har brugt tid og penge på at deltage i udbuddet. Vi tager sagen op med folketingets partier, for der er behov for at sikre klare og bindende retningslinjer for, hvordan kommuner skal behandle udbud og udlicitering. Sagen fra Svendborg har vist, at reglerne i dag er alt for løse, og det lægger gift for det meget vigtige offentlig-private samarbejde, siger Torben Liborius.