Kritik fra ekspert og politikere – kræver uvildige prøver af skandalehøjhus
De foreløbige boreprøver af bærende søjler i Bach Gruppens skandaleombruste højhus på Amager, Njals Tårn på Bryggens Bastion, møder skarp kritik og mistillid fra politikere på Københavns rådhus. Det skriver TV Midt Vest.
Entreprenørselskabet har selv i samarbejde med egne eksterne rådgivere udvalgt de søjler, der er set nærmere på. Efterfølgende har en håndværker fra byggepladsen fragtet betonprøverne til analyse hos et firma med speciale i betonanalyser.
Politikernes kritik får opbakning fra Bjarne Christian Jensen, professor emeritus fra Syddansk Universitet med speciale i betonkonstruktioner.
- Det er meget uheldigt, at Bach Gruppens egen rådgiver har stået for udtagelsen af prøver. De prøveresultater, vi har på nuværende tidspunkt, giver ikke nødvendigvis et retvisende billede af søjlernes styrke. Det skal der en uvildig specialist til at undersøge, siger han til TV2.
Sagens start
I februar 2020 henvendte en whistleblower sig til Københavns Kommune med anklager om, at der bevidst var brugt underlødig beton i fundamentet af det 86 meter høje Njals Tårn på Bryggens Bastion på Amager.
I september og august bekræftede boreprøver og kikkertundersøgelser anklagerne. Der er benyttet byggeaffald i betonen, og adskillige støbeskel svækker konstruktionen markant.
Siden har Bach Gruppen politianmeldt flere personer i datterselskabet BG Beton for blandt andet fusk med betonleverancer.
I slutningen af september stoppede Københavns Kommune omgående byggeriet af højhuset.
Indledende undersøgelser har vist, at også flere betonsøjler er af lavere styrke end det projekterede.
Siden da har Bach Gruppen arbejdet på en redningsplan for højhuset.
Nu skal politikerne tage stilling til et forslag fra de Konservatives Jakob Næsager og Dansk Folkepartis Finn Rudaizky om, at uvildige eksperter fremover skal stå for prøvetagningen. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er positivt stemt for forslaget.
Københavns Kommune har hidtil fået ekstern rådgivning fra Cowi, Teknologisk Institut og Aalborg Universitet på sagen.
Overfor TV2 forklarer Bach Gruppen, at prøverne af søjlerne i Njals Tårn ikke er et endeligt prøveprogram, som skal aftale med kommunen.
Artiklen er en del af temaet Betonskandalen.