23948sdkhjf

Realdania udskifter 13.000 kvm marmor

Realdanias ni etager høje kontorhus på Jarmers Plads i København skal have skiftet facadestenene - en opgave, der har været forberedt i 12 år

Normalt står Realdania bag renovering af bevaringsværdige huse over hele landet, men nu er tiden kommet til deres eget hovedsæde.

Da arkitekterne Christian, Erik og Aage Holst i slutningen af 1950’erne slog stregerne til bygningen på Jarmers Plads, valgte de at beklæde den med naturstensplader af norsk Porsgrunnmarmor - den samme type marmor, som arkitekt Arne Jacobsen anvendte på blandt andet Aarhus Rådhus. Porsgrunnmarmor er en kostbar og mange millioner år gammel type kalksten, der er rig på fopssiler og stammer fra et koralrev i Sydnorge.

I mere end 60 år har vind, vejr og ikke mindst trafikos langsomt ædt sig ind i sten og ophæng, som ganske langsomt forvitrer. Derfor trænger facaden nu til en udskiftning.

En facadeudskiftning på en ni etagers-bygning på 13.000 kvadratmeter med hundredvis af marmorplader i forskellige formater og tykkelser ordnes imidlertid ikke bare med et snuptag. Alene det at finde den rigtige norske marmor, få den brudt og herefter få pladerne skåret til i de rigtige mål har taget flere år.

Parløb med Nationalbanken

Ikke langt fra Jarmers Plads ligger en anden ikonisk bygning beklædt med Porsgrunnmarmor, som også viste sig at have udfordringer: Arne Jacobsens sidste hovedværk, Nationalbanken, opført mellem 1965 og 1978. Her var facadens marmorplader begyndt at krumme og danne en slags ’osteskorpe’. Realdania By & Byg og Nationalbanken indgik derfor et samarbejde om at finde ny marmor.

Det oplagte sted at lede var selvfølgelig i det oprindelige kalkbrud i Porsgrunn i Sydnorge. Den norske leverandør af Porsgrunnmarmor, var imidlertid stoppet med at bryde marmor til facadebeklædning og knuste den nu blot til cementproduktion. Der var dog en enkelt knold, som endnu stod uberørt, og leverandøren gav grønt lys til en prøveudskæring, og til alles overraskelse viste knolden sig at gemme på store mængder marmor af fantastisk høj kvalitet med masser af fossiler.

Skåret i plader i Lissabon

Herfra begyndte tre-fire års arbejde med at bryde marmor og nænsomt skære den i store blokke med vejersave. Det lykkedes at få marmor nok til begge bygninger.

I 2015 blev Realdania By & Bygs marmorblokke sejlet til et stenhuggeri lidt nordvest for Lissabon i Portugal, hvor de blev skåret i skiver, flintrullet og udsmykket med sit karakteristiske og virkningsfulde geometriske mønster, inden de blev shippet hjem til Danmark og kørt på lager.

I 2020 gik arbejdet med at nedtage de gamle marmorplader og montere de nye så i gang - i første omgang på kontorhusets sydøstlige gavl, som er et prøvefelt, hvor der testes forskellige metoder og værktøjer til, hvordan renoveringen kan udføres med mindst muligt støv og larm.

Facaderenoveringen begynder for alvor i 2021 og kommer til at foregå i etaper over de næste to-fire år. Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109