Nyt oplevelsescenter skal sende danskerne ud på heden
Den 1. marts stikkes spaden i jorden til et helt nyt oplevelsescenter i den tidligere hedeejendom Kirstinelyst på kanten af Randbøl Hede.
Kirstinelyst er et af flere pilotprojekter, der ligger til grund for udviklingen af "Naturrum". Et koncept som Lokale- og Anlægsfonden, Friluftsrådet og Arbejdsmarkedets Feriefond har samarbejdet om siden 2007.
Idéen med "Naturrum" er – efter svensk forbillede – at skabe en række eksempler på støttepunkter i naturen, der sikrer de aktive i naturen muligheder for læ, ly og ophold. Samtidig er det målet, at projekterne bidrager til at formidle viden om naturen og lokalområdet.
Afspejler tidligere byggetradition på stedet
Arkitekterne Cubo har tegnet den udstillingsbygning, som bliver omdrejningspunkt for Kirstinelyst. Herudfra kan man gå på opdagelse på heden og opleve den helt særlige natur, de spændende landskaber, gemte kulturspor fra hedebønderne, finde efterladenskaber fra krigens tid, plukke bær og meget andet, alt afhængig af årstiden.
Der vil også blive opført shelters i form af lyngtørvstækkede huse med meget lave sidevægge, hvor tagspærene står helt eller delvist på jorden. Det afspejler den tidligere byggetradition på stedet og giver mulighed for flere dages ophold. Desuden anlægges faciliteter målrettet ryttere i form af folde, vanding og ridesti. Med en beliggenhed umiddelbart op til heden og med Hærvejens vandre-, cykel- og riderute løbende lige forbi skal stedet samtidigt fungere som støttepunkt for de Hærvejsfarende.
Etablering af Kirstinelyst er gjort mulig med bevillinger på i alt 6,6 mio. kr. fra Lokale- og Anlægsfonden, Friluftsrådet, Arbejdsmarkedets Feriefond, Realdania, Ole Kirks Fond, LAG Vejle, LAG Billund samt Naturstyrelsen.
Invitation til første spadestik – med 8-armet spade
Når første officielle spadestik bliver taget den 1. marts, bliver det med en specialfremstillet 8-armet spade. Med den kan alle projektets bidragydere hjælpe til på én gang. Arrangementet, der løber af stablen den 1. marts klokken 13, holdes naturligvis ude på heden – midt i naturen – og byder på stort bål, taler og lette forfriskninger.
Skovrider i Naturstyrelsen, Henrik J. Vinther udtaler:
- Randbøl Hede fortæller en masse om vores natur og vores historie. Vores ambition er, at Randbøl Hede er et af de steder, hvor danskerne kommer ud af bilen og får en oplevelse. Både af den storslåede, øde hede, og af den natur- og kulturhistorie, der er i sådan et område.
Henrik J. Vinther understreger, at alle er velkomne til begivenheden, der finder sted på Frederikshåbvej 41 i Randbøl.