23948sdkhjf

Skru op for nybyggeriet af ældreboliger

I 2030 vil der være ca. 265.000 flere danskere over 75 år end i dag. Den store vækst i antallet af ældre vil øge efterspørgslen på egnede ældreboliger markant.
Artiklen er skrevet af Joan Jensen og oprindeligt bragt i "Dansk Byggeri Barometer"

Det er efterkrigstidens børnenavne, der de næste 20 år vil præge navneskiltene på dørene til landets ældre- og plejeboliger. Frem mod 2030 vil andelen af Danmarks befolkning over 75 år stige fra godt 7 til 11 procent. Men samtidig med, at vi bliver flere ældre, vil vi generelt også leve længere, da flere pile peger i retning af en forbedret helbredstilstand blandt danskerne.

I 2011 blev der opført 3.900 ældreboliger i Danmark. Dansk Byggeri forventer, at der kun vil blive opført 1.500 nye ældreboliger i 2012 og 1.900 i 2013. Men der skal hvert år bygges langt mere end det aktuelle niveau, hvis Danmarks skal imødekomme det stigende behov for pleje- og ældreboliger. For vi bygger ikke kun nyt.

Meget lav nettotilvækst
- Når vi i år opfører tre ældreboliger, nedlægger vi to, fordi de er utidssvarende, siger Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri. Der gemmer sig altså en uhyre beskeden nettotilvækst af ældreboliger i byggetallene.

I 2012 budgetterer kommunerne med at give tilsagn til 1.819 nye ældre- og plejeboliger, hvoraf nogle bliver påbegyndt i 2012 og andre i 2013. Kommunerne budgetterer samtidig med at nedlægge 1.217 plejehjemspladser og beskyttede boliger alene i 2012, fordi de er utilsvarende. Derfor vil det reelt kun give en tilvækst i bestanden af ældreboliger på omkring 600 i løbet af året, og det er langt fra nok til at favne fremtidens udfordringer på ældreboligområdet.

Socialministeriet vurderede i 2006 i rapporten "Den almene boligsektors fremtid", at der i gennemsnit vil være behov for at bygge 3.000 nye ældreboliger om året frem til 2030 for at kunne matche den gruppe af ældre, der ikke kan klare sig i eget hjem. Det vil sige, at der skal bygges mindst 54.000 nye ældreboliger i de kommende 18 år.

Nye aktører på banen?
En måde at løse disse problemer på er, ifølge Finn Bo Frandsen, at lade nye aktører komme på banen:

- Vi har ingredienserne: For det første kommunerne, som har ansvaret for at sikre, at der fremover er velegnede ældreboliger nok til de mennesker, som har behov for disse særlige boliger. For det andet pensionskasserne, som har pengene til det, og som allerede har rettet fokus på investeringer i nybyggeri. For det tredje har vi ledig produktionskapacitet i byggebranchen, understeger Finn Bo Frandsen og fortsætter:

- Sidst men ikke mindst har vi en stigende gruppe af ældre skatteborgere, der ønsker at bo godt. Men det forudsætter, at vi øger udbuddet af attraktive ældreboliger, og det kan udelukkende ske ved nybyggeri eller ombygning, fx ved sammenlægning af mindre lejligheder. Vi skal med andre ord have skabt konstruktiv kontakt mellem kommunerne, pensionskasserne og entreprenørerne, så hvorfor ikke bare fløjte klar til afgang?

Finn Bo Frandsen tilføjer slutteligt, at pensionskasserne også kan tilgodese deres egne medlemmer ved selv at udleje boligerne til de ældre, i stedet for at udleje boligerne til kommunerne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078