23948sdkhjf

Miljøregler stopper klimaprojekter, der skal forhindre store oversvømmelser

I Holstebro Kommune skal et stort dæmningsprojekt forhindre nye oversvømmelser af Holstebro by. Det skulle have været færdigt i 2018, nu er det udsat endnu en gang, fordi lokale landmænd ikke tør lægge jord til projektet, som de frygter vil ødelægge deres muligheder for fremtidig landbrugsdrift. Det skriver Jyllands-Posten.

I Randers er et andet projekt med klimatilpasning forsinket med et par år, fordi »lovgivningen omkring naturbeskyttelse og klimatilpasning ikke taler sammen«, som projektleder Lisa Melgaard fra Vandmiljø Randers forklarer.

Formanden for natur-, miljø- og klimaudvalget i Holstebro Kommune, Karsten Filsø fra SF, forstår godt landmændenes bekymring:

- Det er jo deres jord, men når de ikke vil sælge til os, giver det bøvl. Men vi kan ikke garantere, at miljøreglerne ikke vil give dem problemer om 15-20 år. Vi præsenterede dæmningsprojektet i 2015 og lovede det færdigt i 2018. Men det var mere kompliceret end forventet.

Et nationalt problem

Mere nedbør, ekstremt vejr og stigende grundvand giver problemer mange steder. Men ofte støder projekter, der skal forhindre netop oversvømmelser, sammen med miljøregler for bl.a. erstatningsnatur. Ifølge kommunernes forening, KL, er der problemer i hele landet:

- Vi skal håndtere klimatilpasning for at sikre tryghed for borgere og virksomheder i forhold til bl.a. oversvømmelser og tage hensyn til naturen. Der er behov for at få ændret lovgivningen, ellers vælter mange af disse projekter. Derfor har vi indledt en dialog med Miljøministeriet for at få lavet reglerne om naturbeskyttelse om, siger Kenneth Muhs (V), borgmester i Nyborg og næstformand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er seniorrådgiver Thyge Nygaard enig:

- Miljøreglerne giver problemer. I praksis står reglerne i vejen for at etablere ny natur mange steder. Det er ærgerligt. For gevinsterne ved at etablere ny natur for eksempelvis i forbindelse med klimaprojekter er langt større end eventuelle skadevirkninger.

I denne uge mødes naturfredningsforeningen og landbruget med Folketingets miljø- og fødevareudvalg for at drøfte de regler, der blokerer for klima- og miljøprojekter. Miljøminister Lea Wermelin er overrasket over problemet:

- Jeg vil gerne kigge nærmere på det her, så vi kan se, om der er løsninger, hvor vi både tager hensyn til klimaet og naturen og får landmændene med. Når vi skal i mål med vores grønne ambitioner, er det vigtigt, at alle kræfter trækker i samme retning, siger hun til Jyllands-Posten.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092