Gebyrcirkus på genbrugspladsen
En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er store forskelle på, hvordan kommunerne opkræver gebyr for virksomheder, som har brug for at aflevere affald på genbrugspladsen.
Det er bare tre ud af mange forskellige eksempler på, hvordan kommunerne opkræver affaldsgebyr. Og priserne varierer med op til 30.000 kroner om året.
- Det er uforståeligt, at kommunerne tager sig så forskelligt betalt for stort set den samme ydelse. Hvis alle kommuner havde en fast pris per besøg, så ville det være meget nemmere at gennemskue, om prisen er rimelig eller ej, siger miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling.
Vidt forskellige ordninger
Analysen fra Dansk Byggeri viser, at der er store forskelle på, hvordan kommunerne opkræver gebyr for brug af genbrugspladserne.
Fx bruger 30 procent af kommunerne en klippekortsordning med en fast pris per gang, 24 procent opkræver et årsabonnement, mens 11 procent opkræver gebyr efter, hvor meget og hvilken affaldstype der bliver afleveret på genbrugsstationen.
Og selvom der overordnet set kun er tre typer af ordninger, så varierer måden, som ordningen er skruet sammen på, fra kommune til kommune. I Ballerup beregnes prisen på et årsabonnement ud fra, hvilken biltype du har, mens Odense beregner prisen på årsabonnementet ud fra, hvor mange ansatte virksomheden har.
Store prisforskelle
De forskellige måder at beregne affaldsgebyret på, giver i flere tilfælde store prisforskelle.
En virksomhed med otte ansatte og tre biler skal med et årsabonnement i fx Holbæk betale 5.136 kroner om året for at benytte genbrugspladsen. Men havde den samme virksomhed haft postnummer i Ballerup, så havde prisen været 38.368 kroner.
Baggrunden for prisforskellen er, at Holbæk Kommune regner prisen ud efter antallet af ansatte, mens Ballerup Kommune benytter sig af genbrugspladser under Vestforbrænding, hvor prisen regnes ud efter biltype og antallet af biler.
- Det hører jo ingen steder hjemme, at virksomhederne skal give syv-otte gange så meget i Ballerup. Kommunerne bliver nødt til at strømline deres priser og måder at beregne gebyret på, siger Simon Stig-Gylling.
Dårlig forretning for både håndværker og miljø
Og det kan ikke undgås, at forbrugerne også kommer til at mærke de store prisforskelle, siger Simon Stig-Gylling:
- Når gebyret varierer så meget, så vil forbrugerne i de dyre kommuner også komme til at mærke det. Den lokale håndværksmester har jo ikke andre end kunderne, der kan betale for udgiften til genbrugspladsen.
Han frygter for næste år, når virksomhederne ikke længere er tvunget til at bruge genbrugspladsen i den kommune cvr-nummeret er registreret hos. Det kræver, at kommunerne både strømliner deres priser og samtidig finder en model, hvor virksomhederne nemt kan aflevere affaldet der, hvor arbejdsopgaven udføres:
- I dag skal en håndværker fra Aarhus, som har en opgave i Horsens, transportere byggeaffaldet fra Horsens til en genbrugsplads i Aarhus. Det er en dårlig forretning både for håndværkeren og for miljøet. Kommunerne skal droppe kommunegrænserne og se hele Danmark som en samlet erhvervsregion, hvor priserne skal være rimelige og gennemsigtige, mener Simon Stig-Gylling.
Find hele analysen på Dansk Byggeris hjemmeside