Genudbud af genudbud efter entreprenørkonkurs gav budgetbrud
Kontrakten er netop underskrevet, en markant ekstrabevilling er godkendt og en ny tidsplan er klar for færdiggørelsen af plejecenter Hornbækhave i Hornbæk.
Byggeselskabet Paulsen får æren af at afslutte projektet, som blev lammet, da den oprindelige hovedentreprenør, Anker Hansen & Co., gik konkurs sidst i maj i år.
Hovedentreprisen på færdiggørelsen blev som tidligere beskrevet genudbudt, da konkursboet ikke ønskede at færdiggøre projektet. De tre entreprenørfirmaer Dansk Boligbyg, Jakon og Byggeselskabet Paulsen var i den forbindelse på banen som nye budgivere.
Byggeplaner bremset af konkurs
Plejehjemmet Hornbækhave skulle - efter en forsinket start og en forsinkelse undervejs - stå klar til beboere i august 2020.
Da hovedentreprenøren Anker Hansen & Co. A/S fra Frederikssund gik konkurs i slutningen af maj i år blev tidsplanen dog gevaldigt udfordret.
I kølvandet på konkursen forsøgte en bobestyrer af konkursboet at sikre en færdiggørelse af plejehjemmet. Det lykkedes dog ikke. Opgaven med at færdiggøre byggeriet, som mestendels omhandler indvendige arbejder samt haveanlæg, blev derfor sendt i udbud igen.
Der skulle dog to nye udbudsrunder til, før der blev fundet en vinder af det resterende byggearbejde. Samtidig har Helsingør byråd været nødt til at godkende en budgetoverskridelse på i alt 15,9 mio. kr. samt acceptere aflevering midt i juni 2021 - godt halvanden måned senere end den hidtidige frist.
Et genudbud var ikke nok
Genudbuddet af hovedentreprisen blev – i første omgang – udbudt i oktober med Dansk Boligbyg, Jakon og Byggeselskabet Paulsen som indbudte entreprenører. Ved fristen den 6. november havde alle tre afgivet bud.
Dette udbud måtte dog annulleres, da alle tilbud var ukonditionsmæssige; de tre entreprenører tog forbehold for tidsplanen, forklarer projektleder Mikkel Jeppesen fra OK-Fonden.
Byggeopgaven affødte derfor et nyt udbud, hvor udførelsestidsplanen indgik som et af kriterierne, og hvor der indgår et forhandlingsforløb med de bydende.
Én af de tidligere tre bydende ønskede denne gang ikke at afgive et nyt bud, mens de to øvrige entreprenører havde fremsendt deres bud ved licitationsdato den 20. november.
Fakta: Hornbækhave
Plejehjemmet Hornbækhave får 51 boliger fordelt på 47 almindelige plejeboliger, en ægteparbolig og tre aflastningsboliger, i alt 5.559 kvm.
Hjemmet består af tre gårdhavehuse, der omslutter hver sin indre gårdhave. Boligerne er placeret i de to sydligste gårdhavehuse, i to etager, inklusiv fælles opholds- og spisestuer. I et af gårdhavehusene etableres der et produktionskøkken og en cafe, foruden træningsfaciliteter, en frisør og fodpleje samt kontorer.
Helsingør Kommune er bygherre og ejer af servicedelen, mens den selvejende almene OK-ældreboliginstitution i Hornbæk er bygherre og ejer af boligdelen.
JJW Arkitekter er totalrådgiver, med ingeniørfirmaerne Danakon og Gert Carstensen A/S som underrådgivere.
Efter de omtalte forhandlinger fremsendte Byggeselskabet Paulsen det økonomisk mest fordelagtige tilbud. Færdiggørelse af hovedentreprisen endte dermed på en pris på 39,5 mio. kr. ekskl. moms.
Kontrakten blev underskrevet den 7. december efter en kontraktforhandling ugen forinden, oplyser Mikkel Jeppesen.
Krævede yderligere 15,9 millioner
Økonomisk var der dog et stykke vej i mål.
Da den nye hovedentreprisekontrakt blev forhandlet på plads var der 23,6 mio. kr. til rådighed til byggeriet - inklusive garantistillelsen på 19 mio. kr., som tidligere var blevet sikre via en aftale med konkursboet efter Anker Hansen & Co.
For at nå den aftalte pris på 39,5 mio. kr. til færdiggørelsen af plejehjemmet var der derfor behov for yderligere 15,9 mio. kr. De penge nikkede byrådet i Helsingør ja til at stille til rådighed med en ekstrabevilling på seneste byrådsmøde.
Med de nyligt bevilligede 15,9 mio. kr. kommer den samlede bevilling op på 91,9 mio. kr. før moms eller godt 115 mio. kr. moms medregnet.