23948sdkhjf

Dårlig beton under Bryggens Bastion blev afsløret allerede i 2018

En tidligere ledende medarbejder i entreprenørfirmaet Bach Gruppen smed tilbage i 2018 prøver væk, der beviste, at et 86 meter højt beboelsestårn på Amager var bygget på fundament af underlødig beton. 

Det skriver Finans.

Mediet er kommet i besiddelse af en lydoptagelse af et afpresningsforsøg mod ledelsen af Bach Gruppen.

Samtidig lyder det, at man har kendt til den dårlige beton under Njals Tårn på Bryggens Bastion på Amager, længe inden at det meldt til Københavns Kommune i foråret 2020 (se faktaboks). 

Samtalen fandt sted i slutningen af december 2019, hvor beboelsestårnet stod næsten færdigt, skriver mediet. 

- Det er sådan en af de grimme... Det er tårnet inde i Njalsgade – den betonplade det står på. Der er det mig, der har lavet prøverne, for de der betonprøver der. Og de overholder ikke de krav, der er til det, kan jeg fortælle dig, siger en tidligere medarbejder til Bach Gruppens juridiske direktør, Martin Rasmussen, i lydfilen.

Få dage senere meldte Bach Gruppen den omtalte medarbejder til politiet. 

Et afpresningsforløb 

Ifølge Finans er der her tale om et afpresningsforsøg, hvor den tidligere medarbejder påstår, at Bach Gruppens bestyrelsesformand, Finn Bach, var klar over den ulovlige og underlødige beton i fundamentet, der skulle understøtte det 86 meter høje beboelsestårn.

Den tidligere medarbejder kommer under samtalen med forretningsforslag til den juridiske direktør, der vil bringe Bach Gruppen ud af saksen:

- Jeg har jo noget, som I kan bruge - bl.a. en forhandlerkontrakt på Skymix (betonmaskiner, red.) i hele Norden og i Tyskland, Polen og Litauen. Med eneret til forhandling på det, og det vil jeg selvfølgelig smide i puljen, siger han ifølge Finans.

Undervejs oplyser den tidligere ansatte, at aftalen oprindeligt var indgået med Bach Gruppens datterselskab BG Beton, som havde leveret betonen til skandalehøjhuset.

Bach Gruppen har tidligere erklæret, at de er blevet udsat for grov svindel og tyveri, og de har derfor afvist at kende til betonproblemerne og den manglende certificering. Koncernen har som en konsekvens af sagen anmeldt fire tidligere medarbejdere til politiet - herunder den omtalte medarbejder og en afdød direktør.

Sagen på Bryggens Bastion 

I februar henvendte en whistleblower sig til Københavns Kommune med anklager om, at der bevidst var brugt underlødig beton i fundamentet af det 86 meter høje Njals Tårn samt andre byggerier på Bryggens Bastion på Amager.

I september og august bekræftede boreprøver og kikkertundersøgelser anklagerne fra whistlebloweren omkring højhuset. Der er benyttet byggeaffald i betonen, og adskillige støbeskel svækker konstruktionen markant. Der foreligger endnu ikke analyser af de øvrige etagebyggerier på grunden.

Politiet ransagede i september flere adresser med tilknytning til Bach Gruppen på grund af mistanke om dokumentfalsk med betonleverancer. Bach Gruppen fortalte, at det var datterselskab BG Beton, ejet 50 pct, som efterforskes af politiet.

Siden har Bach Gruppen politianmeldt flere personer i BG Beton for blandt andet fusk med betonleverancer, heriblandt en nu afdød direktør.

I slutningen af september stoppede Københavns Kommune omgående byggeriet af højhuset, indtil Bach Gruppen kunne fremvise beregninger af, om husets konstruktion var sikker, det svage fundament taget i betragtning. Bach Gruppen præsenterede midt-oktober en omfattende redningsplan for sit højhus, som involverer støbningen af et nyt støttefundament. Den plan håber bygherren stadig at få et ja til fra kommunen.

Artiklen er en del af temaet Betonskandalen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105