23948sdkhjf

Kommuner vil løse problemer med ekstremregn

Allerød og Middelfart kommuner er valgt som partnere af Haveselskabet i et stort projekt, der skal løse problemer med ekstremregn ved at inddrage grønne områder og haver.
Haveejerne i Allerød og Middelfart får en vigtig rolle at spille, når der skal findes løsninger på de massive problemer med oversvømmelser som følge af ekstremregn.

De to kommuner er blevet udvalgt blandt 30 interesserede kommuner til at være Haveselskabets partnere i et stort projekt om intelligent brug af regnvand.

- Vi har brug for at få demonstreret, hvordan kommuner og haveejere i praksis skal gribe regnvandsprojekter i boligområder an. Derfor er vi rigtig glade for, at Allerød og Middelfart kommuner har sagt ja til at deltage i Haveselskabets storstilede projekt: Intelligent brug af regnvand . Projektet gennemføres med et tilskud på 9,8 millioner kr. fra VILLUMFONDEN, siger Ole Münster, direktør i Haveselskabet.

Haveselskabet vil sammen med de to kommuner og rådgiverfirmaet Niras gennemføre et demonstrationsprojekt, som skal vise vejen for, hvordan haver og grønne områder kan håndtere ekstremregn samtidig med, at vi får mere spændende haver, veje og grønne områder.

Allerød og Middelfart vil gå nye veje
Allerød og Middelfart kommune er allerede langt fremme med klimatilpasning, og gennemfører allerede en række projekter.

- Middelfart er en grøn vækstkommune, og vi ser vores deltagelse i projektet som en mulighed for at skabe vækst blandt vores virksomheder, og så passer projektet utrolig godt til en lang række andre aktiviteter, som vi har i gang, siger borgmester Steen Dahlstrøm, Middelfart kommune.

Haveselskabets projekt er udviklet i et tæt samarbejde med Niras vil bistå med inputs til tværkommunal organisering, planlægning, de tekniske løsninger og økonomiske analyser.

Problemerne med ekstremregn bliver større i fremtiden som følge af klimaforandringerne. Derfor er der brug for at sætte målrettet ind på at undgå oversvømmelser, som hvert år koster samfundet milliarder. Alene oversvømmelsen 2. juli 2011 kostede fem milliarder i skadeserstatninger.

Intelligent brug af regnvand
Formålet med Haveselskabets projekt er at udvikle løsninger og indsamle erfaringer, der gør det muligt at give haveejere, forsyningsselskaber, kommuner og stat konkrete opskrifter på, hvordan de kan nedsætte risikoen for oversvømmelser og gøre regnvand til en resurse gennem intelligent brug af regnvand i haver og offentlige arealer.

Det skal ske ved:
• At skabe overblik over betydningen og effekten af intelligent brug af regnvand både i forhold til den enkelte haveejer og i forhold til det offentlige vandafledningssystem i to repræsentative boligområder.
• At oplyse haveejerne om, hvilke muligheder der findes, hvad der betaler sig både vandafledningsmæssig og økonomisk. Samt at motivere haveejerne til at iværksætte intelligent brug af regnvand.
• At demonstrere intelligent brug af regnvand i 1:1 i de to boligområder og i den forbindelse at vurdere barrierer for at implementere løsningerne.
• At udarbejde en national handlingsplan for intelligent brug af regnvand med det formål at skabe en offentlig debat om potentialet og anvise, hvordan centrale styringsmidler bør forenes med den kommunale indsats.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094