Otte eksempler på fremtidens institutioner
Rådhuspladsen i København danner i de kommende uger rammen om vandreudstillingen ”Institutioner for fremtiden”.
Udstillingen vedrører alle, da vi i det daglige alle er brugere af institutioner. Derfor er udstillingen også etableret som en vandreudstilling, der i løbet af foråret vil gæste fem større danske byer.
Tre modelprogrammer
Udstillingen ’Institutioner for fremtiden’ tager udgangspunkt i tre modelprogrammer for daginstitutioner, folkeskoler og plejeboliger, som Energistyrelsen og Realdania har udarbejdet i samarbejde med bl.a. Kommunernes Landsforening under samme projekttitel. De tre modelprogrammer er inspirationskataloger til kommunerne i deres arbejde med at danne de optimale rammer for velfærdsydelser af høj kvalitet.
- Institutioner for fremtiden er et spændende projekt, der vil skabe opmærksomhed om de nye tiltag på institutionsområdet, hvor bl.a. brugerne inddrages på nye måder. Projektets fokus på, hvordan de arkitektoniske rammer i institutionerne kan understøtte og fremme det gode liv i institutionerne, ligger helt i tråd med Realdanias indsats for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø, udtaler Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.
Modelprogrammerne og erfaringerne med at anvende dem er samlet på websitet www.modelprogram.dk . Her er det også muligt at se en kort film om projektet. Modelprogrammerne kan bruges aktivt i fremtidige byggeprocesser og kan inspirere kommuner og byggeriets parter til at tænke i nye baner, når de skal investere i institutionsbyggeri.
Fokus på brugerne
Et af nøgleordene i modelprogrammerne er brugerinvolvering. Livet i institutionerne udvikler og ændrer sig hele tiden, og dette påvirker de behov og ønsker, brugerne har til rammerne. Derfor er dialog med brugerne centralt, når der i de kommende år skal investeres i nybyggeri og renovering af dagsinstitutioner, folkeskoler og plejeboliger. Jo større kendskab, der er til bygningens brugere og deres fremtidige behov, jo bedre er mulighederne for at bygge institutioner, der både nu og i fremtiden kan skabe gode rammer for leg, læring og omsorg.
- Når brugerne er med i byggeprocessen etableres ejerskab til det færdige byggeri. Ved at fokusere på nutidige og fremtidige behov hos brugerne, kan der skabes fysiske rammer, som mere præcist og effektivt imødekommer disse behov. Med modelprogrammerne ønsker vi at inspirere byggeriets parter og derved få bedre bygninger – både kvalitativt, funktionelt og energimæssigt, udtaler Søren Tegen Pedersen, vicedirektør i Energistyrelsen.
Otte projekter har afprøvet nye processer til brugerinvolvering
I udstillingen ’Institutioner for fremtiden’ kan man få et indblik i brugernes ønsker og behov og se det resultatet af deres involvering i otte konkrete byggeprojekter, der har fået støtte til at afprøve modelprogrammerne. Man kan via sin mobiltelefon lytte til forskellige brugeres personlige fortællinger, samtidig med at man selv kan give sin mening til kende i forhold til det at skabe nye rammer for livet i daginstitutioner, folkeskoler og plejeboliger.
- Udstillingen er en fin måde at vise de almindelige borgere, brugere af institutioner og bygherrer, hvordan de kommunale bygherrer tackler udfordringerne med at skabe de bedst mulige rammer for fremtidens institutioner, og hvilken ekstra værdi og kvalitet brugerinddragelse i de tidlige faser kan tilføre projekterne, siger Henrik Bang, direktør i Bygherreforeningen.
De otte konkrete bud i udstillingen er vinderforslagene fra de syv kommuner, der har modtaget støtte til at afprøve nye brugerinvolverende processer på otte konkrete byggeprojekter. To af disse byggerier står allerede færdige, mens resten er under opførelse.
Fakta
Udstillingen kan opleves på Rådhuspladsen i København fra d. 30. januar til d. 19. februar 2012, alle dage fra kl. 9-18.
Udstillingen vil efterfølgende kunne opleves i fem større danske byer. Det er planen, at udstillingen skal besøge Vejle (uge 8-10) – dog ikke bekræftet, Aarhus (uge 11-13), Esbjerg (uge 14-16), Odense (uge 17-19) og Næstved (uge 20-22).
Udstillingen er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center og finansieret af Energistyrelsen og Realdania.