Ny metode til intelligent lyssætning
En nyudviklet metode til intelligent lyssætning, som blandt andet anveder 3D-kameraer, sikrede tre ingeniørstuderende en prestigefyldt pris.
Tre ingeniørstuderende står bag opfindelsen af et intelligent spotlys, der giver helt nye muligheder for lyssætning til koncerter og teaterforestillinger.
Den nyudviklede metode automatiserer processen, hvor flere lysmænd under forestillinger styrer og tilpasser lyskegler til optrædende på scenen. Spotlyset åbner for nye muligheder for teknisk og kunstnerisk præcision, fortæller Pavel Lisouski, som er en af de studerende bag projektet.
Kan spare op til ti lysmænd
De studerende har udviklet det intelligente spotlys i forbindelse med et afgangsprojekt på ingeniøruddannelsen i elektro. De har anvendt et kamera af typen Kinect, som er kendt fra Microsoft Xbox 360 spil, til at lave et lyssætningssystem, der kan følge op til ti personer på scenen i tre dimensioner.
- Vi har forsøgt at tænke lys på en ny måde. Det unikke ved vores opfindelse er, at kameraet så at sige ser i dybden. Det gør det muligt at følge flere personers bevægelser på scenen meget præcist i alle tre dimensioner, siger Pavel Lisouski.
Han vurderer, at opfindelsen kan få stor betydning i underholdningsbranchen, hvor lyssætning traditionelt er forbundet med store omkostninger.
De tre studerende modtog blandt andet prisen for at have udviklet et fuldt funktionsdygtigt demonstrationssystem med et interessant forretningsmæssigt potentiale. De overvejer nu at gå videre med at kommercialisere opfindelsen. Det er firmaet Dansk Ingeniør Service A/S, der står bag prisen på 25.000 kr.
Sådan virker det intelligente spotlys
En bruger udpeger en eller flere optrædende i et pc-program.
Pc-programmet kommunikerer med et Kinect-kamera. Kameraet sender kontinuerligt farve- og dybdebilleder tilbage til pc'en.
Pc-programmet behandler dernæst billederne, finder de optrædende i billederne, og ud fra dette bestemmer det et tredimensionelt koordinatsæt for hver enkelt person.
Koordinaterne omregnes til to vinkler, der sendes til et spotlys, som derefter udpeger den optrædende.
Systemet opererer i realtid, hvilket bevirker, at forsinkelsen mellem personernes og lyskeglernes bevægelser bliver minimal.