Gamle vinduer bliver til nedrivers firmajulegaver
Der er ikke meget eksklusivt over den gamle kantinebygning i Skive Sundhedshus, som nedrivningsvirksomheden Kingo i disse dage er ved at fjerne fra jordens overflade. Bygningen indeholdt dog en værdifuld kilde til skabelsen af virksomhedens kundejulegaver. Nemlig en hel del vinduer, som i disse dage bliver renset, knust, smeltet og pustet om til eksklusive karafler hos den kendte glaspuster Mikkel Hildebrand Yerst Pindstrups glasværksted Yerst Glas i Silkeborg.
– Siden Kingo blev grundlagt i 1955, har vi genanvendt og genbrugt de byggematerialer, vi håndterer. Hensigten med vores upcyclede K-karaffel er at vise vores kunder, at byggematerialer ikke ”kun” kan genanvendes eller genbruges, men med lidt kreativitet faktisk kan upcycles til noget eksklusivt. Det synes vi er en ret fed historie at fortælle gennem en julegave, lyder det fra Kingos salgs- og markedschef, Jes Møller-Jensen.
Glasset opfører sig anderledes
Det er første gang, at den travle glaspuster, Mikkel Hildebrand Yerst Pindstrup, puster i genbrugsglas, og det har da også krævet lidt øvelse at få projektet til at lykkes.
– Der har selvfølgelig været nogle udfordringer. Bl.a. har vi skullet finde de rette temperaturer at arbejde med for netop dette glas. Glas er ikke bare glas. Glas kommer i forskellige former og udgaver, som for eksempel tekstiler gør. Maskinelt fremstillet glas er sat sammen på én måde, og det glas, vi normalt puster i, er sat sammen på en anden måde. Glasset opfører sig ganske enkelt anderledes. Man kan sige, at det er koldt glas eller kort glas. Dvs. at det beholder sin varme i meget kortere tid end det glas, vi normalt arbejder med, og jeg skal derfor varme det meget højere op for at få et godt slutresultat, siger Mikkel Hildebrand Yerst Pindstrup.
For den lokale glaspuster har ordren fra Kingo været en stor mundfuld at tage ind lige før jul, men Mikkel Hildebrand Yerst Pindstrup har svært ved at sige nej til en udfordring.
– Jeg er udpræget konkurrencemenneske. Jeg elsker nye udfordringer, og den her opgave er jo absolut en ny udfordring i og med, at jeg aldrig har gjort noget lignende. Faktisk har jeg samlet gamle vinflasker i længere tid, fordi jeg synes, det kunne være sjovt at lave noget med upcycling, men der er altid kommet noget travlhed i vejen. Da så den her forespørgsel kom, fik jeg det skub, der skulle til for at få det afprøvet, fortæller glaspusteren.
Første skridt på vejen
Samarbejdet med Kingo har da også sat skub i Mikkels ambitioner om en egenproduktion af genbrugsglas, og det er da også hans helt klare plan, at dette bliver en del af kollektionen i 2021.
– Nu er jeg ikke længere så bange for at bruge genbrugsglas. I 2021 kommer vi til at køre en serie med genbrugsglas i en eller anden form. Det er jo det, vi har tænkt på i så lang tid. Vi kommer ikke til at lægge hele produktionen om, men vi kommer til at gøre det i det små. Hvis vi ikke starter et sted, bliver det aldrig. Lidt er bedre end ingenting. Det er tanken, der tæller, siger Mikkel Hildebrand Yerst Pindstrup.
Og også hos Kingo regner man med, at dette blot bliver første skridt på vejen mod mere bæredygtige firmajulegaver.
– Vi har alle muligheder for at upcycle unikke produkter, og vi går allerede og leger lidt med tanken om, hvad næste års gave skal være. I forvejen sælger vi unikke genbrugte materialer på vores webshop, så vi overvejer, om det kunne være en salgskanal for fremtidige, upcyclede Kingo-produkter, slutter Jes Møller-Jensen.