23948sdkhjf

Afslører svindel for tocifret millionbeløb: Bach Gruppen politianmelder fem

Den skandaleombruste entreprenør Bach Gruppen har meldt en tidligere direktør og fire ansatte i BG Beton Sjælland til Københavns Politi og SØIK, tidligere kendt som bagmandspolitiet, for bedrageri og svindel. 

Politianmeldelserne blev indgivet sidste uge i kølvandet på ugers interne undersøgelser, oplyser den midtjyske entreprenørvirksomhed i en pressemeddelelse fredag. 

Undersøgelserne er endnu ikke tilendebragt, men der er allerede nu fundet stærke indikationer på, at direktøren og de ansatte har beriget sig selv med et tocifret millionbeløb gennem snyd med blandt andet omfattende kontantsalg af råmaterialer og beton ud af bagdøren, oplyser Bach Gruppen. 

– Der er tale om en tidligere dybt betroet ansat og medejer, der med den ene hånd systematisk har betrygget os i, at alt var i den skønneste orden, mens han med den anden hånd har snydt både kunder og Bach Gruppen. Derfor har vi sammen med vores advokat nu bedt politiet tage over, siger Lene Christensen, direktør i Bach Gruppen i meddelelsen. 

Lukker ikke betonværk på Sjælland ned

Overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad uddyber direktøren, at efterforskningen indtil videre har vist, at svindlen udelukkende har været identificeret i relation til BG Beton Sjælland, den tidligere direktør og værkerne i Nordhavnen og på Njalsgade. 

- Eksterne efterforskere har indtil videre gennemgået mere end 1,2 mio. logfiler og mails og svindlen er indtil videre kun identificeret i den relation. På samme vis har efterforskerne heller ikke kunne finde tegn på, at andre personer i Bach Gruppen har været orienteret om svindlen. De tidligere medarbejdere, der nu er politianmeldte er alle stoppet i BG Beton Sjælland tilbage i 2019, skriver Lene Christensen gennem pressebureauet Geelmuyden og Kiese i en mail.

Derfor lukker Bach Gruppen heller ikke betonværket på Sjælland ned.

- Vi ansatte i 2019 en ny direktør i BG Beton Sjælland, som igangsatte en gennemgribende oprydning i selskabet. Vi har siden ændret på en lang række forhold, herunder særligt vores kvalitetssikringsprocedurer og udskiftet størstedelen af personalet. BG Beton Sjælland havde indtil da kørt med stort underskud, og vi vurderede, at der var behov for gennemgribende ændringer af organisationen, hvis vi skulle lykkes med at lave en sund forretning, skriver direktøren videre. 

Tre forskellige typer svindel i BG Beton

Konkret har Bach Gruppen indtil videre afdækket tre typer af svindel med henblik på økonomisk berigelse: 

Selskabet har dels en begrundet mistanke om, at direktøren og ansatte har solgt rullende materiel og dyre råmaterialer indkøbt til betonproduktionen på BG Beton Sjællands værker uden om selskabet. 

Dels har Bach Gruppen en begrundet mistanke om, at direktøren og ansatte i flere tilfælde har svindlet kunder med mængderne af leveret beton, så kunderne er blevet opkrævet for mere beton, end de har fået leveret. Bach Gruppen har kontaktet alle kunder, der er berørt af svindlen, og de har fået en kreditnota på det for meget opkrævede beløb samt en beklagelse over forløbet. 

Endelig har entreprenørvirksomheden en begrundet mistanke om, at direktøren og ansatte har forfalsket betonrecepter (opskrifter der foreskriver den korrekte blanding af betonen på betonværket) og følgesedler i relation til støbningen af bundpladen under Njalstårnet på Bryggens Bastion (Byggefelt G). 

Bach Gruppen tilføjer desuden, at den særligt grove svindel, der har betydning for betonens trykstyrke, indtil videre kun er identificeret i relation til bundpladen under Njalstårnet.

En falsk forening og afpresning

Undersøgelsen har ifølge Bach Gruppen også vist, hvordan direktøren udadtil har holdt problemer og forhold skjult for ledelsen, dels med løbende usandfærdige statusopdateringer og dels ved fabrikation af forfalskede kvalitetssikringsrapporter. 

Direktøren og en central ansat har dertil i 2018 uden Bach Gruppens vidende oprettet en falsk forening med henblik på at uddele falske diplomer til BG Beton, ligesom direktøren gennem foreningen løbende har fremstillet sig selv som uvildig ingeniør og ydet ingeniørrådgivning - til trods for ikke at være uddannet ingeniør. 

Det er den samme centrale ansatte, som Københavns Politi den 16. juni 2020 sigtede for afpresning, da vedkommende har forsøgt at afpresse Bach Gruppen økonomisk mod ikke at videregive informationer om forholdene i BG Beton Sjælland til offentligheden. 

Den interne undersøgelse af forholdene i og omkring BG Beton er stadig i gang og forventes afsluttet inden for de næste par uger.

Artiklen er en del af temaet Betonskandalen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08