23948sdkhjf

Nyt medborgerhus til 45 mio. kr. i Aarhus-bydel

I Viby Syd opføres nu et enestående eksempel på, hvordan et medborgerhus til både idræt og kultur kan åbnes for alle. Huset er tegnet af C.F. Møller.
Lokale- og Anlægsfonden er gået sammen med Aarhus Kommune og Boligforeningen Århus Omegn om en helt ny type medborgerhus, der er åbent for alle.

Det arkitektonisk markante byggeri er udset som et afgørende omdrejningspunkt for udviklingen i Viby Syd, som de senere år har oplevet en række sociale udfordringer, og at beboersammensætningen i stigende grad adskiller sig fra den øvrige del af byen.

Lyst og transparent vartegn for Viby Syd
Der bliver tale om et lyst og transparent byggeri, der vil være et vartegn for Viby Syd. Det er planen, at pladsen foran huset og den tilstødende Søndervangskolen bliver omdannet til en aktivitetsplads med form som et amfiteater. Det skal sikre god sammenhæng mellem medborgerhuset og det omgivende byrum.

Det er altså ikke kun i organisationsformen, hvor alle kan blive brugere af huset, men også i det arkitektoniske udtryk, at der bliver tale om et åbent medborgerhus. Der bliver gjort op med det typiske meget lukkede medborgerhus, der gemmer sig selv og brugerne for omverdenen.

I alt vil projektet koste 45 mio. kr. at føre ud i livet. Boligforeningen Århus Omegn støtter projektet med 25 mio. kr. via Landsbyggefonden, mens Aarhus Kommune har bevilget 10 mio. kr. Desuden har Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter afsat 5 mio. kr. til projektet, og endelig har Lokale- og Anlægsfonden netop valgt at støtte projektet med 5 mio. kr. oveni det store udviklingsarbejde i projektet, som Fonden i forvejen medvirker til.

- Det er et spændende eksempel på, at man i et socialt udsat boligområde skaber en helt ny for form for medborgerhus. Samtidig er det et arkitektonisk stærkt projekt, hvor husets selvstændige identitet formår at spille godt sammen med både skolen og udearealerne på den nye aktivitetsplads, siger Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden.

Attraktivt mødested – året rundt
Aarhus Kommune har sammen med Boligforeningen Århus Omegn taget skridt til en helhedsplan, der skal forbedre området væsentligt.

En del af planen er det nye medborgerhus, som vil blive et attraktivt sted at mødes for alle beboere i lokalområdet – hvad enten det er for at spille bold, dyrke fitness eller dans, holde fester eller få hjælp til at løse nogle af livets små og store udfordringer. Samtidig bliver der tale om et projekt med kvaliteter, der kan tiltrække brugere fra andre dele af byen, som på den måde kan lære Viby Syd at kende fra nye sider.

Medborgerhuset bliver bygget sammen med Søndervangskolen. Der vil derfor være et naturligt samarbejde mellem medborgerhuset og skolen omkring brugen af lokaler og faciliteter. Huset vil rumme en multihal og flere multifunktionelle lokaler, der indrettes fleksibelt, så de kan tilpasses forskellige aktiviteter inden for idræt, kultur og fritidsliv. En række foreninger og klubber får fast hjem i medborgerhuset.

Det bliver også muligt at søge rådgivning og støtte til at begå sig i samfundet, til studier og lektier og sundhedsaktiviteter. Medborgerhuset bliver også et udgangspunkt for forskellige boligsociale tiltag. Tanken er, at medborgerhuset vil blive tilgængeligt og åbent for aktiviteter hele ugen og hele året – også i ferieperioderne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094