Regn giver travlhed hos installatører
Over 40 procent af installatører har oplevet ordretilgang på baggrund af sommerens store regnmængder.
Både i forhold til konkrete reparationsopgaver, men også fordi et stort antal danskere investerer i forebyggende installationer som for eksempel højvandslukker og tilbageløbsstop.
Det viser en rundspørge blandt landets installatører, som TEKNIQ har foretaget.
- Det er helt naturligt, at der har været i stigning i efterspørgslen på reparationsopgaver i kraft af de store ødelæggelser. Og så er det en positiv overraskelse, at danskerne nu er villige til at investere i de løsninger, der kan forebygge, at for eksempel kælderen igen kommer til at stå under vand, siger Nils Lygaard, der er teknisk konsulent i Installatørernes Organisation TEKNIQ.
Mange forebyggende tiltag
I rundspørgen svarer 41 % af installatørerne, at sommerens store nedbørsmængder har skabt mere arbejde – installatørerne, som har oplevet en ordrestigning, anslår, at der gennemsnitligt er en ordrestigning på 9,1 %.
Stigningen for den samlede branche er tre %.
- Det er en stor stigning, fordi det er opgaver ud over de reparationsopgaver, som også normalt kendetegner årstiden, ligesom det heller ikke er alle dele af landet, der har været påvirket af regnen. Det vidner om, at de store regnskyl har haft store konsekvenser de steder, hvor det virkelig brager igennem. Og regningen for den enkelte kan blive dyr, siger Nils Lygaard.
Netop derfor er han også glad for, at rundspørgen viser, at en stor del af ordrene handler om forebyggende tiltag.
Forskellige opgaver
Elvirksomhederne har hovedsageligt foretaget reparationer, men hos vvs-virksomhederne er ordrene ligeligt fordelt mellem reparationer og forebyggende tiltag. Blandt andet har hele 21 % af virksomhederne installeret højvandslukkere, som i gennemsnit koster 20.000 til 30.000 kroner at få installeret.
I rundspørge svarer 72 % af installatørerne, at de forventer, at problemer med store regnskyl vil skabe mere arbejde på sigt.
- Det vil jeg også mene er helt åbenlyst. Kloakrenovering tager lang tid, og derfor må danskerne finde sig i, at det højst sandsynligt vil give problemer i mange år fremover. Som branche kan vi selvfølgelig glæde os over at få flere opgaver, men installatører vil selvfølgelig helst forebygge at folk får problemer. Derfor vil jeg råde boligejere til at tage kontakt til deres lokale installatør for at få vurderet, hvordan de sikrer deres hjem bedst, siger Nils Lygaard.