Nye krav gør det lettere at bygge bæredygtigt
Det er vigtigt, at både rådgivere, entreprenører, bygherrer og andre aktører i betonbranchen har indblik i de nye krav, siger Kåre Groes, konsulent i Dansk Standard. (Arkivfoto: Jørgen Witved)
Som noget helt nyt kan beton fremover bestå af grøn cement og op til 100 pct. grønt tilslag. 1. januar træder et nyt anneks til betonstandarden DS/EN 206 nemlig i kraft. Annekset er i høring indtil 1. oktober og indeholder en række væsentlige ændringer, som alle, der arbejder med beton, bør sætte sig ind i.
Grønnere beton
Blandt de væsentligste ændringer i annekset er, at man fremover må anvende en nyudviklet Portlandkompositcement, der er en ny grøn cementtype, som udleder mindre CO2 ved produktionen.
- Det vil blive nemmere at bygge bæredygtigt, når man må anvende denne type grøn cement til beton. Samtidigt bliver det også tilladt under bestemte omstændigheder at anvende op til 100 pct. nedknust procestilslag, så der altså bliver tale om 100 pct. genanvendt beton. Tidligere var det max tilladt at anvende 20 pct., fortæller Kåre Groes. Det er således godt nyt for den grønne omstilling i byggeriet.
Nye krav til uddannelse
En anden nyhed er anneks N, der angiver, hvilke kvalitetskrav ens cement skal leve op til, for at blive godkendt til anvendelse i Danmark.
- En række cementtyper er godkendt, men hvis man har et produkt, man gerne vil have med på listen, er det anneks N, man skal kigge i, siger Kåre Groes.
Desuden er der et nyt anneks U, der indeholder uddybende krav til vidensniveau, uddannelse og erfaring for personer, der producerer beton - med andre ord, du kan ikke arbejde med beton, medmindre du har en betonuddannelse.
Blandt ændringerne er i øvrigt blandt andet nye måder, man kan kalibrere trykpressemaskiner til måling af betonens trykstyrke på ved prøvning.
Kaptain