40.000 danskere har brugt håndværkerfradraget
På to uger har skat modtaget over 60.000 indberetninger. - Vi har kun set toppen af isbjerget, lyder vurderingen.
Det oplyser Louise Markholt Sloth fra Skat til Jyllandsposten:
- Erfaringen viser samtidig, at størstedelen af indberetningerne typisk kommer i ugerne før sidste frist. Så vi har nok hidtil kun set toppen af isbjerget, vurderer hun.
Der er åbent for indberetninger til årsopgørelsen for 2011 indtil udgangen af februar måned, og dermed kan antallet af indberettede opgaver meget vel ende på flere hundrede tusinde.
Holder liv i byggeriet
Effekten af fradragsordningen kan sagtens mærkes rundt omkring i branchen. Hos Håndværksrådet, der organiserer godt 20.000 små og mellemstore virksomheder, oplyser cheføkonom Jacob Thiel, at antallet af virksomheder, der melder om flere ordre som resultat af fradraget, er steget fra 15 procent i september til 24 procent i november.
Hos Dansk Byggeri fortæller erhvervsjuridisk chef Torben Liborius, at 60 procent af medlemsvirksomhederne fortsat melder om øget forventning til aktivitet som følge af ordningen. Han vurderer, at fradragsordningen sammen med sommerens voldsomme skybrud er de vigtigste årsager til, at der er holdt nogenlunde liv i byggeriet.
I den oprindelige BoligJobplan fra i sommer budgetterede man ifølge Jyllandspoten med udgifter på 900 mio. kr. i 2011. Det svarer til, at 300.000 personer udnytter de 15.000 kr., som er loftet på ordningen. Skat oplyser, at det endnu er for tidligt at gisne om, hvorvidt dette regnestykke holder.
BoligJobplanen blev til under den forhenværende regeringen og trådte i kraft den 1. juni 2011. Fradraget, der gælder en række former for hushjælp og reparationer i hjemmet, kan maksimalt udgøre 15.000 kr. årligt pr. person over 18 år i husstanden.