23948sdkhjf

Aftale om generationsskifteskat på plads

Regeringen og Konservative har i sidste øjeblik besluttet at fastsætte den såkaldte ’pengetanksgrænse’ til 50 procent. Erhvervslivets organisationer glæder sig.
Reaktionen fra erhvervslivet var voldsom, da regeringen i forrige uge meldte ud, at man var klar til at ændre betingelserne for, hvornår en virksomhed skal betale aktieavanceskat.

Loven siger, at et selskab ved aktieoverdragelse skal beskattes med 42 procent af hele sin værdi, hvis 75 procent af selskabets indtægter vedrører passiv pengeanbringelse.

Denne grænse har regeringen ønsket at sænke til 25 procent, hvilket blev mødt med kritik fra blandt andre Linak og Jysk.

Mandag er regeringen og Konservative imidlertid nået til enighed om at justere lovforslaget, så grænsen fremover kommer til at ligge på 50 procent.

Det betyder, at en familieejet virksomhed, der overdrages til familiemedlemmer kan undgå en del af skattebetalingen, hvis mindre end halvdelen af midlerne er opsparing.

Absolut mere spiselig
På bundlinjen risikerer familieejede virksomheder fortsat at blive ramt på aktivitetsniveau, beskæftigelse og investeringer i forbindelse med generationsskifter. Men med dagens aftale mellem regeringen og Konservative bliver skadevirkningerne begrænset, lyder det fra Dansk Erhverv:

- Vi synes, dagens forlig om generationsskifteskatten er positivt efter omstændighederne. Dansk Erhverv beklager naturligvis, at rammevilkårene omkring generationsskifter for landets ca. 60.000 familieejede virksomheder i det hele taget forringes. Men en sats for pengetanksreglen på 50 procent er absolut mere spiselig end de foreslåede 25 procent, siger cheføkonom, Bo Sandberg.

Tilsvarende er meldingen fra Dansk Industri (DI), hvor man betegner aftalen som ” et godt kompromis ”:

- Vi havde naturligvis foretrukket, at grænsen var forblevet på de 75 procent, men når det ikke kunne lade sig gøre, er det glædeligt, at politikerne har udvist ansvarlighed og er landet på et kompromis, der sikrer, at de familieejede virksomheder kan generationsskifte uden at blive ramt af en ekstraskat på 42 procent, siger chefkonsulent Jacob Ravn fast.

Han peger på, at det for erhvervslivet er helt afgørende, at man kan lave et fornuftigt generationsskifte, uden at virksomheden unødigt kommer til at lide af en likviditetsbelastning.

Signalforvirring fra regeringen
Hos Håndværksrådet fremhæver man det også som positivt, at regeringen har besluttet at fjerne ” de værste tidsler ” i lovforslaget. Cheføkonom Jacob Thiel påpeger dog også, at skatteforslaget hænger dårligt sammen med regeringens intentioner om at stimulere til erhvervsmæssige investeringer, som kan bidrage til vækst, arbejdspladser og velfærd:

- Det er et mærkeligt signal fra regeringen, at virksomhederne skal droppe opsparingen i en tid, hvor banker og andre kreditgivere tillægger det stor vægt, at virksomheder selv har opsparede midler, når de ansøger om lån, siger Jacob Thiel.

Han finder det dog positivt, at regeringen har udvist lydhørhed over for kritikken fra blandt andre Håndværksrådet, der er hovederhvervsorganisation for omkring 20.000 små og mellemstore virksomheder, hvoraf de fleste er familieejede.

Samtidig med beslutningen om generationsskifteskatten har regeringen og Konservative også aftalt, at der i 2012 skal arbejdes for at gennemføre en fuldt finansieret afvikling af gebyret for iværksætteres selskabsregistrering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078