Bygma: Vi kommer til at konkurrere mod tidlig pension
Tirsdag den 18. august præsenterede S-regeringen sit pensionsudspil, som giver mulighed for at gå tidligere på pension, hvis du har været 42 år på arbejdsmarkedet.
Med det udspil forudser Anette Sondrup, HR-direktør i Bygma, at Bygma skal konkurrere mod pensionen, når det kommer til at fastholde de ældre medarbejdere.
- Vi så hellere, at regeringen fokuserede på at gøre det attraktivt at arbejde længere. Hvis du er i den målgruppe, og du kan arbejde og har et godt helbred, havde det hjulpet os mere, hvis man understøttede det at blive på arbejdsmarkedet, siger hun til erhvervsmediet DIBusiness.dk
Medarbejdere i og omkring 60-årsalderen spiller en særlig rolle i trælastkoncernen Bygma. Dels fordi de efter mange år på arbejdsmarkedet har fået mange kompetencer, og dels fordi de bidrager med noget socialt på arbejdspladsen.
- Vi ser, at når medarbejderne bliver lidt ældre, får de et bestemt overskud. Det gør, at de går ind og hjælper med at sikre, at det bliver et godt sted at arbejde. De har overblik, og de er gode til at lære fra sig. Det er kompetencer, der er kommet efter et længere arbejdsliv, siger, Anette Sondrup.
Drastisk fald i arbejdsstyrken
Ifølge Dansk Industri (DI) er der udsigt til en meget mindre arbejdsstyrke, hvis flere personer i 60’erne går på tidlig pension. Ifølge en analyse fra Dansk Industri (DI), forventes arbejdsstyrken, der er over 60 år, at stige med 94.000 personer frem mod 2025 i en verden uden en ny tidlig pension. I samme periode forventes arbejdsstyrken for de 18 til 59-årige med dansk oprindelse at skrumpe med 59.000 personer.
- Fra 2013 til 2020 er den samlede arbejdsstyrke vokset med 135.000 personer. Og personer over 60 år udgør cirka 70 procent af den samlede stigning. Uden dem i arbejdsstyrken ville vi have haft massive problemer i de opgangstider, vi har været igennem, siger Steen Nielsen, vicedirektør i DI.
Det skyldes især, at efterlønsalderen er blevet sat op, og at flere og flere arbejder efter folkepensionsalderen. Derfor er det ifølge vicedirektøren afgørende for dansk økonomi, at der holdes fast i reformer, der sikrer, at raske ældre bliver længere på arbejdsmarkedet.
- I fremtiden kan vi ikke taget for givet, at vi kan få lige så stort et bidrag fra udenlandske medarbejdere, som vi har oplevet i de seneste år. Vi ved derimod, at arbejdsstyrken under 60 år, som har dansk oprindelse, vil falde kraftigt. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat kan regne med et stort bidrag fra den ældre del af arbejdsstyrken, siger Steen Nielsen.
Han pointerer, at DI bakker op om, at danskere, der ikke længere kan arbejde, får hjælp.
- Men vi skal samtidig gøre alt, hvad vi kan for at holde raske mennesker i beskæftigelse. Ellers får vi i sidste ende mindre råd til at hjælpe dem, der faktisk har brug for det, siger Steen Nielsen til DIBusiness.dk