En løsning på fremtidens udfordringer
LAR-løsninger kan redde byer fra dyre oversvømmelser i fremtiden og derved blive en økonomisk og social gevinst. Det mener arkitektfirmaet Polyform.
LAR står for ”lokal afledning af regnvand” og handler om at skabe nogle løsninger, som kan aflaste byernes kloaksystemer.
En af de største udfordringer i planlægningen af fremtidens byer er nemlig håndtering af de store regnmængder, som klimaforandringerne fører med sig. Jonas Sangberg, partner i Polyform, forklarer:
- Når det regner voldsomt, som det fx var tilfældet i København denne sommer, står vores kloaksystemer af. De er simpelthen ikke dimensioneret til at klare så store vandmængder, og det er derfor ikke uvæsentligt at inddrage LAR-løsninger, når man arbejder med byplanlægning og byfornyelse.
Løsningsmodeller tilpasses projektet
Polyform har blandt andet implementeret LAR-løsninger i den nye bydel på Aalborgs tidligere godsbanearealer og vinder anerkendelse for dette. Desuden bidrog tegnestuen i samarbejde med Københavns Kommune til den store klimatilpasningskonference i Forum i oktober. Her havde arkitekterne skitseret, hvordan LAR-løsninger kan implementeres i fremtidigt byggeri.
Mange af de løsninger, som Polyform skaber i Aalborg, kan uden tvivl overføres til andre byplanlægningsprojekter. Det væsentlige er at tage udgangspunkt i det enkelte område og tilpasse løsningsmodellerne efter dette, forklarer Jonas Sangberg.
I Aalborg har Polyform taget udgangspunkt i områdets historie til at skabe løsninger på fremtidens udfordringer. Området har været en eng for senere at blive omdannet til godsbaneareal. Under konstrueringen af banearealet nedgravede man til dels Østerå, som løber øst for området.
Åen bringes nu igen op til overfladen, og det skaber en grønnere struktur i bydelen. Men åen skaber ikke kun merværdi for beboere og andre brugere af området – den er også med til at etablere en naturlig vandbalance.
Bydelens rum som midlertidig magasinering
For at undgå fremtidige oversvømmelser på Godsbanearealet har Polyform desuden etableret grønne tage på mange af bydelens bygninger. Grønne tage består typisk af sedum, mos, græs, stauder, buske eller træer, og disse kan opsuge og fordampe 50-80 % af den årlige mængde regn, som falder på taget. Resten ledes med forsinkelse via kanaler ud i store bassiner.
Ved kraftig regn løber vandet ud i de lavtliggende grønne områder. På den måde indrettes bydelens rum til midlertidig magasinering, hvilket kan skabe midlertidige oplevelser og attraktioner i byrummet. Når regnen er holdt op, ledes det vand, som ikke er fordampet, igennem rensebassiner og videre ud i kloaknettet, Østerå og derfra ud i Limfjorden.
Den 19 hektar nye bydel på Aalborgs tidligere godsbanearealer er under konstruktion og forventes at stå færdig i 2013.