Masser af massivtræ til restaurering af gammelt kongeslot
Den ældste del af Nyborg Slot blev grundlagt i 1170’erne, og slottet gennemgår nu en omfattende restaurering, hvor blandt andet træ i moderne, teknologisk forklædning anvendes til konstruktion af såvel gulve som vægge
Nyborg Slot gennemgår en omfattende restaurering og udbygning. I 2023 vil slottet genåbne som en genskabt ringborg, og inde på slottet vil salene være smukt restaureret, som ramme for nye udstillinger.
Restaureringen - støttet af fondene Realdania, A.P. Møllers Fond, Kulturministeriet og Nyborg Kommune - er led i en målsætning om at formidle historien om Nyborg som infrastrukturelt knudepunkt gennem 850 år.
Slotsprojektet blev i juni 2019 godkendt af fredningsmyndighederne med ændringer, der afslører den størst mulige respekt for fortidsmindet. Alle arbejder med den eksisterende bygningsmasse skal udføres og ledes af restaureringshåndværkere med kompetencer og god forståelse for gammelt håndværk, så der ikke opstår tidsforsinkelser grundet manglende håndværksmæssig indsigt.
Konstruktioner i massivtræ
Arbejdet med lægning af trægulve udføres af tømrersvende med indsigt i at udføre en pæn lægning af de nye gulve, og de får rigtig god hjælp af moderne teknologi, idet de konstruktioner, som gulvene skal lægges på, er udført i CLT, som er præcise og tilpassede massivtræselementer.
- CLT er et moderne konstruktionsmateriale, som har fået sit store gennembrud verden over i nybyggeri, hvor materialets styrke og gode CO2-egenskaber betyder, at det er et miljøvenlige alternativ til beton og stål. På Nyborg Slot ser vi materialet anvendt som en del af et restaureringsprojekt, hvor de gode egenskaber også kommer til sin ret, påpeger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark og fortsætter:
- Produktionen af de krydslaminerede massivtræselementer er computerstyret, og det giver, når opmålingsarbejdet er udført, mulighed for at tilpasse hvert element indenfor 1-2 millimeter, så det passer nøjagtigt til de skævheder og sætninger, der er typisk for de fleste restaureringsopgaver.
Den CLT, der anvendes på Nyborg Slot er produceret hos østrigske KLH, som CLT Denmark repræsenterer i Danmark. Elementerne er lette at transportere og nemme at håndtere på byggepladsen, hvor de leveres som kæmpemæssige puslespilsbrikker tilvirket, så hver brik passer nøjagtig, hvor de er tiltænkt monteret.
Det er den lokale murer-, tømrer- og entreprenørvirksomhed Dreier & Co, der har haft byggepladsledelsen af dette arbejde på Nyborg Slot. Og massivtræselementer har ifølge projektleder Jonas Elkjær Jensen vist sig som et godt alternativ til meget tungere stålkonstruktioner.
- Det er nemt at arbejde med, og leverancerne fra Østrig har vist sig at passe på pladsen. Bygningen er først blevet scannet, og de skævheder, der kendetegner en så gammel bygning, har altså ikke været noget problem, fortæller Jonas Elkjær Jensen, som ser masser af muligheder i at anvende mere CLT i Danmark.
Statik og historik
Det er ingeniørfirmaet Søren Jensen, der har ansvar for det statiske og de konstruktive beregninger ved Slotsprojektet, mens arkitektvirksomheden Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen A/S har haft det overordnede rådgiveransvar for denne del af restaureringen.
- Det er vist første gang, at vi i Danmark anvender CLT i fredet byggeri, siger bygningskonstruktør Ture Asboe fra Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen A/S. Han mener, at CLT er et rigtig godt alternativ til kompositløsninger med stål og gips, da CLT har gode statiske og brandmæssige egenskaber. Samtidig er massivtræ et naturmateriale med gode miljømæssige egenskaber, der passer fint til en fredet bygning med de begrænsninger, som byggeriet er underlagt.
CLT Denmark er dansk leverandør af massivtræ fra østrigske KLH, som er en af de allerstørste på markedet for massivtræskomponenter. KLH har i de seneste mere end 20 år leveret CLT-elementer til mere end 30.000 projekter verden over.
- Og så har vi kunnet glæde os over, at CLT fra KLH som det første konstruktionsmateriale netop har opnået at blive svanemærket i Danmark. Det forventer vi os meget af, siger direktør Pert Thomas Dahl, CLT Denmark