23948sdkhjf

Jakon har fingrene i fredet skole: - Vi arbejder meget respektfuldt

I halvandet års tid Jakons arbejdet med helhedsrenoveringen af Friluftsskolen, en specialskole for multihandicappede børn der er en del af Skolen ved Sundet på Amager. 

Ballerup-entreprenøren startede op på helhedsrenoveringen i foråret 2019 og kan se enden på arbejdet med de cirka 2.800 kvm senere i år, fortæller Andreas Schmidt, tilbudskoordinator ved Jakon. 

Efter endt arbejde kan firmaets folk se tilbage på en opgave, hvor de har haft fingrene i en miljø- og asbestsanering, ombygninger samt udskiftning, renovering eller restaurering af alle overflader, bygningsdele og inventar med mere. Hertil kommer også installationer, landskabsarbejder samt klimatilpasning. 

Projektet gennemføres med Nøhr & Sigsgaard som totalrådgiver, Niras er ingeniør, mens landskabsarkitekt er GHB Landskabsarkitekter. 

Tager hånd om etape et – og er tyvstartet på tredje del

Skolen ved Sundet består af de to skoler, Hovedskolen og Friluftsskolen. Skolerne er tegnet af arkitekt Kaj Gottlob og er begge indviet i 1938.

Fakta: Friluftsskolen

Friluftsskolen er et firfløjet anlæg af form som en trapez placeret i den nordlige del Skolen ved Sundets grund ud mod Samosvej og på østsiden af Sumatravej, mens den sydlige del af skolegrunden optages af et haveanlæg med en grøn plæne beplantet med buske og træer og afgrænset mod vest af en hæk, mens østsiden af haven er lukket af en nyere bygning. 

Selve bygningsanlægget består af en sydvendt klassefløj og en lang fløj i nord placeret i sydvest-nordøstlig retning. De to fløje forbindes af en tilspidset forhal i vest, mens anlægget lukkes mod øst med en gymnastikbygning, der igen er forbundet med syd fløjen ved et halvtag. Mellem bygningerne findes en ligeledes trapezformet skolegård med et forsænket område i vest, der afgrænses af en overdækket pergola.

Endelig er en tidligere økonomabolig placeret ved indgangen i vest som en lav enetages bygning af uregelmæssig form sammenbygget med syd fløjen. Anlæggets murværk er pudset okkergult, mens vinduerne står hvide.

Renoveringen af Friluftsskolen er den første af i alt tre etaper, der udgør helhedsrenoveringen og udbygningen af Skolen ved Sundet. Københavns kommune har bevilget henholdsvis samlet 385 mio. kr. til helhedsrenoveringen og udvidelsen. 

Jakons hovedentreprise på etape et løber op i 35 mio. kr. I tilgift har firmaet vundet en ekstra kontrakt på 8 mio. kr.; den indledende miljøsanering på helhedsrenoveringen af Hovedskolen, der udgør den tredje etape af det omsiggribende skoleprojekt. 

Trods sanerings-tyvstarten er selve etape tre endnu ikke kommet i udbud. Da opgaven endnu ikke er kommet i udbud, har Jakon endnu ikke taget stilling til, hvorvidt de ønsker at byde ind på opgaven. 

- Men vi er generelt rigtigt glade for samarbejdet med Københavns Kommune og Byggeri København, hvor vi, særligt med vores partnerskabs aftale DSPplus, har et tæt, succesfuldt samarbejde, siger Andreas Schmidt. 

Anden etape, selve udbygningen af Hovedskolen, er netop skudt officielt i gang med Enemærke & Petersen som entreprenør via selskabets medlemskab af det strategiske partnerskab Trust. 

Holder gamle byggetraditioner i hævd

Skolen ved Sundets funktionalistiske bygninger er fredet i 1990. På Friluftsskolen gælder det tre af de fire bygninger, eller knap 2.500 af de 2.800 kvm skolebygning, Jakon renoverer. Og det stiller høje krav – helt på linje med firmaets ekspertise: 

– Det er noget af det vi er rigtigt gode til; renovering og restaurering af gamle, fredede og/eller bevaringsværdige bygninger, siger Andreas Schmidt og fremhæver behovet for at gøre brug af de samme bygningstekniske teknikker, som er anvendt i det oprindelige byggeri. 

– Vi arbejder meget respektfuldt for det byggeri vi står foran, for status som fredet eller bevaringsværdig betyder jo at bygningen er en del af vores kulturarv og noget vi skal give videre til de kommende generationer, tilføjer han. 

Respekten og den håndværksmæssige kunnen arbejder firmaet også målrettet for at give videre til næste generation af håndværkere. 

Jakon opererer med en turnusordning, som skal give firmaets lærlinge kendskab til fagets ældre teknikker af faget ind under huden. Alle lærlinge kommer omkring restaureringen af Nyboder i København. Ved de enestående bygninger Nyboder i København, som blev opført på initiativ af Christian IV så tidligt som 1631, står Jakon med tømrerentreprisen på en igangværende restaurering, ligesom firmaet tidligere har udført tømrerarbejde på etape et, og for eksempelvis også på Frederik VIII’s palæ på Amalienborg.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11