Efter klimaaftale: Nu må Rockwool sende varme ud til 1.500 boliger
I 2019 leverede Rockwools to danske fabrikker overskudsvarme for det, der svarer til 23.000 MWh til de lokale fjernvarmeværker i hhv. Vandrup og Arden.
Men isoleringsvirksomheden producerer væsentligt mere, end fjernvarmeværkerne aftager. Så meget af det vand, der når 90 grader ved afkøling af virksomhedens ovne, lukkes ud som damp.
Det skriver DI Business.
- Vi kan levere varme til yderligere ca. 1.500 flere boliger. Det er et betydeligt potentiale, der kan udnyttes, hvis de økonomiske rammevilkår bliver mere gunstige, siger Frank Ove Larsen, administrerende direktør i Rockwool Nordics til mediet.
Klimaaftale fjerner afgift
Det er der nu udsigt til, at de kan blive. Et stort flertal i Folketinget er nemlig i den nyligt indgåede klimaaftale blevet enige om at fjerne den overskudsvarmeafgift, der hidtil har været pålagt varme fra virksomheder som Rockwool.
- Det kan forhåbentligt sikre, at de potentialer, der er i industriel overskudsvarme, kan udnyttes. I den grønne omstilling har vi som samfund ikke råd til at spilde oplagte energikilder som overskudsvarme fra industrien. Det er så at sige en gratis omgang, da energien allerede er brugt i fremstillingsprocessen, siger Frank Ove Larsen.
Han påpeger dog, at der endnu udestår politiske forhandlinger om prisreguleringer, der ifølge aftaleteksten skal ”fungere som et værn mod falsk overskudsvarme”.
- Derfor er det stadig lidt uklart for os, hvad det ender med. Vi forventer ikke at komme til at tjene penge på det. Men vi vil glæde os til at kunne udnytte vores overskudsvarme til gavn for miljøet, siger Frank Ove Larsen til DI Business.
Flere står klar med overskudsvarme
Det er der, ifølge branchedirektør i DI Energi Troels Ranis, flere virksomheder, der gør.
- Det har været efterspurgt af mange virksomheder med grønne ambitioner, og i DI har vi længe arbejdet for en afskaffelse af overskudsvarmeafgiften. Det er tudetosset med en afgift, der har sat en effektiv stopper for udnyttelse af energi, der dermed bliver spildt, siger Troels Ranis.
Ved at udnytte allerede anvendt energi, kan danske virksomheder samlet set bidrage endnu mere til en grønne omstilling.
- Afskaffelsen af afgiften på overskudsvarme er både til glæde og gavn for virksomheder, forbrugere og klimaet, siger Troels Ranis.
En analyse fra Skatteministeriet vurderer, at der er et potentiale på 12,5 PJ overskudsvarme, der ikke bliver udnyttet. 12,5 PJ vil kunne forsyne 128.000 standard enfamilieshuse med fjernvarme.
Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.
Kilde: https://www.danskindustri.dk/di-business...