MTH bygger søbad midt i Skanderborg
Drømmen om et moderne søbad midt i Skanderborg bliver nu til virkelighed.
Entreprenørfirmaet MT Højgaard har i samarbejde med Spektrum Arkitekter vundet den udbudte totalentreprise om at bygge Skanderborg Søbad og Kulturløberen, som er et opholds- og aktivitetsområde mellem Kulturhuset og søen.
Så efter en lang ide- og udviklingsproces, borgerinddragelse, undersøgelser og midler fra fonde og foreninger kan Skanderborg Kommune nu gå i gang med det imødesete projekt. Skanderborg Søbad bliver en del af et sammenhængende byrum, som strækker sig fra Adelgade til søen med Kulturhuset i Skanderborg som naturligt bindeled.
Fakta: Skanderborg Søbad To bassiner, udspring, omklædning, toiletter, sauna multirum og kajakdepot. Adgangsbroer og kajplads til turistbåden Dagmar Samlet areal på søbad: 1.500 kvm Totalentreprise: MT Højgaard A/S Arkitekt: Spektrum Arkitekter ApS Bygherrerådgivere: Bisgaard|Ejsing, A1 Consult, Force4, Møller & Grønborg og Stæhr Schütze Ingemann Advokatanpartsselskab Bygherre: Skanderborg Kommune - Kultur, Borger og Plan Fondsstøtte: Lokale og Anlægsfonden og Realdania Forventet ibrugtagning: Maj 2021 |
Projektet var udbudt i omvendt licitation, hvor byggefirmaer byder ind på at lave det bedste projekt inden for en fast pris. Fastprisaftalen for Søbadet og Kulturløberen er på 12,5 mio. kr.
Bedømmelsesudvalget pegede på tilbuddet fra MT Højgaard på baggrund af en samlet vurdering af teknisk kvalitet, arkitektur, funktionalitet og tilgængelighed inden for den økonomiske ramme.
De to andre entreprenørfirmaer, der deltog i udbuddet, var CG Jensen sammen med ONV Arkitekter og Per Aarsleff.
Også for vinterbadere, roere og kørestolsbrugere
Skanderborg Søbad bliver bygget i beton og træ. Det 1.500 kvm-store søbad kommer til at omfatte to bassiner, terrasser, udspringsplatform, omklædning, toiletter, sauna, multirum, depot til kajak og SUP, adgangsbro og kajplads for skibet Dagmar. Søbadet bliver tilgængeligt for alle ud fra principperne om universel tilgængelighed, altså med nem adgang for barnevogne, kørestole og lignende.
Projektet skaber en særlig synergi mellem det indendørs Kulturhus og det udendørs Søtorv. Netop kombinationen af kultur- og fritidsliv på den måde har vakt opsigt uden for kommunens grænser.
Nationale fonde støtter projekter med i alt 12,5 mio kr. ud af en samlet projektsum på 28 mio. kr. for renovering- og udvidelse af Kulturhuset samt etablering af Søbadet og Kulturløberen.
Klar om et års tid
Området, hvor Søbadet etableres, hedder Byparken. Noget af jorden her har været forurenet som følge af historisk industriproduktion på stedet.
Kulturløberen dækker en del af det forurenede areal, og der etableres et stort sten- og sandlag til at dække jorden for en ekstra sikkerheds skyld. Selve vandkvaliteten omkring søbadet er helt, som den skal være.
Byggeriet begynder omkring 1. september. Kulturløberen og Søbadet forventes at blive klar til ibrugtagning maj 2021.