23948sdkhjf

Stærkt felt konkurrerer om nyt naturhistorisk museum

Både danske og udenlandske arkitekter er med i opløbet om det største danske museumsbyggeri i nyere tid. De seks teams blev offentliggjort torsdag.
En glad rektor for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, kunne torsdag, sammen med direktør for Bygningsstyrelsen, Carsten Jarlov, og direktør for Statens Naturhistoriske Museum, Morten Meldgaard, præsentere de seks teams, der skal konkurrere om at udforme Danmarks nye naturhistoriske museum.

Med sin placering i hjertet af København ved Botanisk Have bliver museet et spændende omdrejningspunkt for naturvidenskaben i Danmark.

- Danmarks nye naturhistoriske museum skal være et fyrtårn, der gennem nytænkende formidling skal give børn og unge lyst til at beskæftige sig med naturvidenskaben. Samtidig skal museet sikre moderne og inspirerende omgivelser for vores forskere. Jeg er derfor meget stolt af, at vi med denne arkitektkonkurrence tager et helt afgørende skridt i retning mod at sikre fremtidens rammer for formidling og forskning i naturvidenskaben, sagde Ralf Hemmingsen.

Helt nye rammer
Det nye naturhistoriske museum vil, når det står færdigt, rumme en af verdens 10 største naturhistoriske samlinger. Formidlingsmæssigt og fysisk skal det nye museum erstatte de gamle museer Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum. Det er derfor noget af en opgave, de deltagende arkitektfirmaer står overfor.

- Vi præsenterer i dag seks fantastiske teams, som alle tidligere har bevist, at de kan skabe de visionære arkitektoniske løsninger, et byggeri af denne kaliber kræver. Og vi er overbeviste om, at de alle vil levere unikke bud på museumsbyggeriet, der bliver det største og mest omfattende i Danmark i nyere tid, sagde Bygningsstyrelsens direktør, Carsten Jarlov.

De seks teams
Lundgaard & Tranberg Arkitekter , arkitekt Claus H. Pryds, EKJ Rådgivende Ingeniører samt professor og landskabsarkitekt Steen Høyer.

Snøhetta (N), Arup London (GB), Esbensen Rådgivende Ingeniører, LordCulture (F) samt Office for Visual Interaction (USA).

David Chipperfield Architects (D), Arup Berlin (D), Wirtz International (B).

Cowi , Steven Holl (US), MVVA (US), Guy Nordenson and Associates (US) samt Transsolar (D).

Bjarke Ingels Group , AKT II (UK), Wissenberg, Vogt Landscape(CH), Space Syntax (UK) samt Kvorning Design og Kommunikation.

Kengo Kuma +Associates (J), Erik Møller Arkitekter, Jaja Architects, Buro Happold Cph, Thing og Wainø, 2+1 Idébureau samt HaCaFrø.

Hvert team modtager et vederlag på 500.000 kroner, og vinderen får derudover 500.000 kroner i præmie. Konkurrenceperioden løber fra den 24. november 2011 til den 29. februar 2012, og en vinder vil blive offentliggjort ultimo maj 2012.

Det nye museum forventes at koste godt en milliard danske kroner. En række private fonde har udtrykt positiv interesse for projektet, mens Staten og Københavns Universitet bidrager med grund og bygninger til en samlet værdi på omkring 385 millioner kroner.

Derudover har det været afgørende for det videre arbejde mod etableringen af et nyt museum, at Københavns Universitets bestyrelse i marts 2010 besluttede at garantere den fremtidige drift af Statens Naturhistoriske Museum på minimum det nuværende niveau.

Læs også: Arkitektteams glæder sig til udfordringen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093