23948sdkhjf

Torveindvielser markerer afslutning på 10 års byrenovering

Det nye Støberitorv i Nykøbing Mors indvies denne uge. Landskabsarkitektfirma Schønherr A/S har stået for renoveringen.
Fredag den 25. november 2011 markeres færdiggørelsen af det nye Støberitov og renoveringen af Rådhustorvet i Nykøbing Mors ved en officiel indvielse.

Indvielsen markerer afslutningen på mere end 10 års renoveringsarbejde i Nykøbings historiske centrum. Projektet er gennemført med finansiel støtte fra Morsø Kommune og Realdania.

Binder midtby sammen
I februar 2010 valgte en dommerkomite forslaget til et byrumsprojekt, som nu indvies. Det vindende landskabsarkitektfirma, Schønherr A/S, har skabt et projekt, der naturligt binder gågadeforløbet sammen med Rådhustorvet, Nørregade og Støberitorvet.

Med en chausséstens-belægning som gulv gøres området til ét sammenhængende byrum. I respekt for torvets historie bliver der igen plads til en vandkunst på Rådhustorvet, mens Støberitorvets samlende element bliver billedhuggeren Hein Heinsens markante bronzeskulptur til minde om Frode Jacobsen.

- Der er skabt nogle spændende byrum, der understøtter det kulturhistoriske og arkitektoniske miljø i byens centrum. Byrummene kobler gågadens indkøbskultur rigtig fint sammen med andre kulturaktiviteter og oplevelser, så borgerne i Nykøbing Mors nu har mulighed for at mødes om aktiviteter i byens rum. Projektet i Nykøbing Mors viser, hvordan man ved at tænke byrummet som en central del af planlægningen kan skabe en bedre sammenhæng i en mindre provinsby – arkitektonisk, såvel som kulturelt, siger direktør i Realdania, Hans Peter Svendler.

Historiske rødder
Som gammel købstad er Nykøbing Mors rig på historie. I nyere tid er det især Morsø Jernstøberi, der førhen fungerede som dynamo for lokalsamfundet, samt Frode Jakobsen, der stammede fra Øster Jølby på Mors, og som var minister i befrielsesregeringen og formand for Danmarks Frihedsråd, der har været med til at forme byens identitet og historie. Revitaliseringen af byens to centrale torve, Støberitorvet og Rådhustorvet, har derfor taget udgangspunkt i disse to, vigtige elementer af byens historie.

På Mors har det gennem mange år været et ønske at rejse et kunstværk til minde om Frode Jakobsen, og det har nu kunnet realiseres. Hein Heinsens ide med skulpturen er at skildre spændingen mellem fællesskabet og den enkeltes drøm om frihed. Skulpturens hovedmotiv er en ring med en diameter på 8 meter, som samler de historiske bygninger fra det tidligere jernstøberi. Skulpturen rummer også motiver og symboler med inspiration fra Frode Jakobsens begivenhedsrige liv og forfatterskab.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126