23948sdkhjf

Enggaards krankoncern løfter top og bund

Løfteopgaver i den tunge ende stod for næsten hele 2019-fremgangen hos A. Enggaard Kraner A/S, der er hovedaktionær i BMS-koncernen. 

Omsætningen i BMS-koncernens to selskaber, BMS Heavy Cranes og BMS Group, steg med 18,1 pct. til 1,885 mia. kr. Fremgangen kan som nævnt tilskrives en næsten identisk fremgang i kroner og øre - knap 325 mio. kr. - hos BMS Heavy Cranes, som beskæftiger sig med blandt andet vindmølleprojekter internationalt både on- og offshore.

BMS-koncernens samlede resultatet efter skat steg i perioden til 106,1 mio. kr. i 2019 fra 93,4 året før. 

Vindmøller og internationalisering
Ifølge administrerende direktør Jens Enggaard er det særligt BMS Heavy Cranes’ projekter i Australien, Rusland, Spanien, Norge, Sverige og Taiwan, der sikrede fremgangen. Herunder stor fremgang på aktiviteter på meget store specialprojekter, hvor nogle af de allerstørste kraner kommer i anvendelse, eksempelvis Liebherrs LR 11350, der kan løfte op til 1600 tons og koster omkring 100 mio. kr.

- Vi har valgt at internationalisere og følge kunderne rundt i verden. Vi er for eksempel i Rusland, som andre måske ville vælge fra, men der går det rigtig godt, fordi vi arbejder med nogle velkendte kunder. Og sådan er det, når man skal ind på et ukendt marked, så er det rart at have en kendt kunde med, siger Jens Enggaard.

Hvad angår den øvrige del af BMS’ aktiviteter, der hovedsageligt foregår på det danske, norske og svenske marked, var 2019 på niveau med 2018 som følge af den høje aktivitet i byggeriet i perioden.

– I en tid hvor samfundsbevidstheden internationalt øges omkring grøn energi, er det naturligvis særligt tilfredsstillende, at BMS’ langsigtede strategi bærer frugt med henblik på internationalisering og styrkelse af vores vindmølleaktiviteter, vurderer Jens Enggaard.

Den samlede koncern har over en femårig periode investeret et milliardbeløb i materiel, senest 325 mio. i 2019.

Jens Enggaard beskriver det som kapitalkrævende at vækste i et marked, hvor så store kraner anvendes. Koncernen har ved regnskabsårets udgang 932 ansatte og efterhånden lidt flere udenlands end i Danmark, hvor BMS samtidig fortsat holdt fast i positionen som betydende aktør på kran- og lastbillift-området i et 2019, hvor den høje aktivitet i dansk byggeri endnu en gang var med til at sikre krankoncernen et solidt regnskabsår.

Corona kaster allerede skygger
I vurderingen 2020 og de kommende år kommer Jens Enggaard ikke uden om corona-krisen, som de seneste måneder og formentlig i en lang periode herefter vil koste Danmark og de lande, hvor koncernen i øvrigt har aktiviteter, dyrt på grund af recession og enorme ekstra omkostninger til statslige hjælpepakker. 

I BMS Heavy Cranes forudser man fortsat høj aktivitet, mens indtjeningen vurderes let presset på grund af de mobilitetsproblemer, som corona forårsager. 

I den resterende del af BMS-koncernen var forventningerne til 2020 allerede før corona en aktivitetsnedgang sammenholdt med 2019, fortæller Jens Enggaard:

- Jeg tror, at flere havde den fornemmelse, at boligbyggeriet ville opleve en lille afmatning i år, mens vi i vindmølleindustrien kunne se, at aktiviteten fortsatte på højt niveau.

Nu er forventningen yderligere nedgang allerede i år. Eksempelvis har selskabet i Norge allerede oplevet kraftig nedgang siden marts.  

– Hos BMS vil vi udvise stor forsigtighed, hvad angår investeringer og forbrug de kommende måneder, samtidig med at vi generelt ser grund til at bevare optimismen, da virksomheden er godt rustet til en periode med modvind, siger Jens Enggaard. 

Køber op i Femern-forventning
I positive ende af skalaen nævner BMS-bossen den kommende Femern-forbindelse, hvor selskabet planlægger efter at skulle påtage sig væsentlige opgaver de kommende år. Af samme årsag har BMS Group netop erhvervet kranfirmaet NKU Kran i Nykøbing Falster, som sikrer en fremtidig base på Lolland-Falster til Femern-arbejdet.

- Uanset, om der er krisetid eller ej, er vi altid interesserede i at købe op, hvis vi falder over noget, der passer til vores virksomhed. I forhold til NKU Kran passede det rigtig godt, fordi de ligger i et område, hvor vi ikke er ret godt dækket, og hvor der kommer nogle store projekter, siger Jens Enggaard, og tilføjer:

- Men vi er nok lidt mere forsigtige nu, end hvis der ikke havde været en corona-krise.

I den store verden, hvor BMS har afdelinger på fem kontinenter, er netop i denne uge indgået en joint venture med en lokal partner i Vietnam, hvor virksomheden i fremtiden også forventer meget stor aktivitet på vindmøller.

A. Enggaard Kraner A/S
mio. kr. 2019 2018
Nettoomsætning 1.884,7 1.596,0
Resultat af primær drift 354,9 338,6
Resultat før skat 134,6 119,9
Årets resultat 106,1 93,4
Aktiver i alt 2.346,2 2.244,9
Egenkapital 899,6 795,3
Gns. antal fuldtidsbeskæftigede 932 906
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125