Advarer mod uovervejet brug af LED-rør
Tekniq advarer mod ukritisk udskiftning af lysstofrør til LED-rør. De nye rør lever ofte ikke op til forventningerne og kan have sikkerhedsmæssige brister.
Det kan konstateres, at rørene sjældent giver så meget lys som lovet. Ligeledes kan de udgøre en sikkerhedsrisiko, fordi de enten er produceret dårligt eller opsat uden rådgivning fra en autoriseret installatør.
- Desværre går salget strygende, for vi ser allerede beviserne på, at det kan være en dårlig løsning. Et stigende antal er også ved at pille det hele ned igen, siger Willy Goldby, der er direktør for Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer til fagbladet Electra.
Usikkert ophav
Det er ikke muligt at give et samlet billede af, hvor stort salget rent faktisk er, idet en stor del af salget, ifølge Sikkerhedsstyrelsen, foregår via internetbutikker som no-brands og own-brands. Og det er her en stor del af problemet ligger, forklarer pressechef i Sikkerhedsstyrelsen, Dorthe G. Rasmussen til fagbladet Electra.
Dermed kan det være svært at finde ud af, hvor de oprindeligt kommer fra og hvem, der har produceret.
Risiko for stød
Afdelingschef for Teknisk Afdeling i Tekniq, Christian Jarby, forklarer, at det primære problem med rørene er, at de ikke giver så meget lys som lovet.
- Dermed kan en investering i ombygning af belysningen været gået tabt, fordi kunden ikke får det lys, som der ellers var blevet lovet. Typisk får man et meget svagt lys, så man kan være nødsaget til at skifte rørene ud, siger Christian Jarby.
Han påpeget også, at der i visse tilfælde kan være sikkerhedsmæssige problemer, idet nogle rør er produceret dårligt og kan give stød, når de skal sættes op.
Sikkerhedsstyrelsen er opmærksom på problemerne med de farlige LED-rør og har allerede stoppet salget af tre typer rør - i øjeblikket testes yderligere seks rør.
Ekspertise kan stoppe problemerne
LED-rør bliver typisk brugt i skoler, institutioner, sygehuse og private virksomheder. For at sikre både installatører og kunder, lyder rådet fra Christian Jarby, at der altid bliver taget en autoriseret installatør med i projektet:
- En installatør kan sikre den rigtige løsning og sikkerheden i installationen. Og jeg vil sige, at man langt hellere end LED-rør skulle investere i andre typer energibesparende belysningsanlæg, for jeg synes, der er meget få fordele ved løsningen med at udskifte almindelige lysstofrør med LED-rør, siger Christian Jarby til fagbladet Elektra.