23948sdkhjf

Brancheorganisation: Vinduesmærkning er vildledende

Mærkningsordningen for vinduer giver ikke forbrugerne et klart billede af, hvad de faktisk køber, mener Glarmesterlauget.
Energistyrelsen og VinduesIndustrien lancerede tidligere på året sin nye frivillige mærkningsordning, hvor produkternes energimæssige egenskaber rangeres efter skalaen A-F, med kategorierne A, B, og C som lovlige i henhold til BR10.

Siden ordningen trådte i kraft er en lang række producenter blevet certificeret, men hos Glarmesterlauget er man ikke begejstrede for ordningen.

Et nyt vindues energimærke fortæller nemlig ikke altid noget om det vindue, man køber – kun noget om et såkaldt referencevindue, lyder kritikken.

Forbrugerens valg er uigennemskueligt
Et referencevindue måler 128 x 143 cm, og det har én stor rude, i en ramme der kan åbnes. Ifølge Glarmesterlauget er der ingen tvivl om, at alle referencevinduer lever op til deres energimærke. Problemet opstår, når man ændrer på et vindues form, fx i et dannebrogsvindue:

- Selvom man anvender de samme komponenter i dannebrogsvinduet, bliver dette vindues energibalance en helt anden end referencevinduets. Det kan lade sig gøre, fordi producenterne gerne må lave alle mulige afvigelser fra referencevinduet – såsom lyddæmpning, solafskærmning, gennemgående sprosser osv. – som kan have indflydelse på energibalancen, og alligevel beholde vinduets energimærke som var det et referencevindue. Det gør forbrugerens valg uigennemskueligt, siger projektleder Robert lau.

Som brancheorganisation efterlyser Glarmesterlauget en brugervenlig og neutral energiberegner – en beregner, hvor forbrugeren kan vælge alle typer af vinduer, indtaste vinduets mål og verdenshjørne, og ud fra dette få oplyst energibalancen for det konkrete vindue fra de enkelte producenter. Glarmesterlauget fremhæver her sin egen energiberegner for forsatsvinduer, der netop indeholder de efterlyste funktioner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097