23948sdkhjf

Sådan undgår du bestikkelsessager, mester !

Læs her om reglerne for bestikkelse, så du kan sikre dig, at virksomhedens gavepolitik også fremover er inden for reglerne

Antallet af sager om bestikkelse ved de danske domstole er få. Danmark har en lang tradition for at ligge højt på Transparency Internationals indeks om korruption (Corruption Perceptions Index). Det betyder dog ikke, at der ikke er sager om bestikkelse i Danmark. Heldigvis er det dog et fåtal af sager sammenlignet med andre lande.
Bestikkelse af offentligt ansatte er reguleret i straffeloven og straffes med op til seks års fængsel.

Det skriver Dansk Byggeri til sine medlemmer for at sikre sig, at alle virksomheder er opmærksomme på problematikken.

Hvad er bestikkelse?
Dansk Byggeri forklarer i medlemsudsendelsen, at bestikkelse er, når en person uberettiget yder, lover eller tilbyder en offentligt ansat en gave eller en anden fordel for at formå den pågældende til at gøre eller undlade en bestemt handling. Et eksempel kunne være, at fakturering af et ekstraarbejde blev godkendt mod betaling af et sponsorat i den lokale fodboldklub.

Udover en strafferetlig sanktion, så kan virksomheder risikere at blive udelukket fra at deltage i offentlige udbud, hvis virksomheden eller ledende medarbejdere tidligere er dømt for bestikkelse.

Hvor lidt skal der til?
Der gælder ikke en økonomisk mindstegrænse for, hvornår der er tale om bestikkelse af en offentligt ansat. Sædvanlige lejlighedsgaver ved fødselsdage, jubilæer, afsked mv. og beskedne gaver fra forretningsforbindelser ved højtider er dog som udgangspunkt undtaget. Flere steder er der dog interne retningslinjer, hvorefter medarbejderen heller ikke må tages imod sådanne mindre gaver.

Har I brug for en gavepolitik?
Det er vigtigt at være opmærksom på reglerne om bestikkelse, ikke mindst i forbindelse med højtider og sponsorater. Det kan være en god idé at lave nogle retningslinjer i jeres virksomhed for, hvornår og hvordan I giver gaver og sponsorater og skrive dem ned i en gavepolitik.
Uanset hvad skal virksomhedens retningslinjer være lettilgængelige og lette at forstå for medarbejdere, understreger Dansk Byggeri.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141