23948sdkhjf

Danske tegnestuer bag norsk ikonbyggeri

Tirsdag gik spaden i jorden til et nyt eksperimentarium og søfartsmuseum i Porsgrunn. Arkitekter på byggeriet er Cobe og Transform.
Med projektet i Porsgrunn har Cobe og Transform haft til opgave at formidle områdets forvandling fra søfartsnation til et moderne samfund baseret på viden.

Når byggeriet står færdigt i efteråret 2012, vil det – med sin ikoniske karakter og attraktive placering lige ud til elven – fremstå som et naturligt vartegn for Porsgrunn.

Et offentligt samtidsbyggeri
Den nye museumsbygning er den første markering af en omfattende byfornyelse for Porsgrunn centrum – som i øvrigt også er tegnet af Cobe og Transform.

Porsgrunn har en lang historie inden for søfart, og den unikke udvikling af området sætter sine tydelige spor i såvel de eksisterende som de nye bygningsstrukturer. Det har derfor været vigtigt at skabe et museum med en høj grad af følsomhed over for de eksisterende bygninger i området, samtidig med, at det nye Eksperimentarium og Søfartsmuseum skal skille sig ud som et offentligt samtidsbyggeri i Porsgrunn.

- Med Porsgrunn Søfartsmuseum starter en vigtig proces med at vende bagside til forside. Porsgrunn vil i fremtiden orientere sig mod den smukke elv som alt for længe har været industriel bagside. Signalværdien er afgørende for byens nye situation, forklarer Lars Bendrup, indehaver af Transform.

Ni sammensatte bygninger
Det nye Eksperimentarium og Søfartsmuseum er opbygget af ni mindre, sammensatte bygningsvolumener med ekspressive skråtag i forskellige vinkler. De mindre bygningsdele har direkte reference til områdets historiske, små træbygninger. En karakteristisk aluminiumsfacade tegner den sammensatte dynamiske bygningsform og reflekterer lys og farver fra det omkringliggende landskab.

Bygningens funktioner er enkelt organiseret med alle udstillingsarealer på 1. sal og alle andre offentlige funktioner i stueplan – med direkte adgang til udendørsarealerne og den nye promenade langs elven. Et stort trapperum optager bygningens indre og fører op til udstillingsetagen. Udstillingsrummet har med de ekspressive taghældninger varierende rumhøjde. Det er åbent og fleksibelt og kan fungere som et stort rum eller opdeles i mindre enheder. Der er således mulighed for såvel store som små udstillinger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094