23948sdkhjf

Nordjysk elementbygger leverer råhus til Grønland - på to måneder

Nordisk Elementbyg fra Aalbæk i Nordjylland tager del i det grønlandske byggeboom med nye bæredygtige element-træhuse sat op på rekordtid.

Grønlands hovedstad Nuuk er i hastig vækst. Indbyggertallet er på 18.000, og det vokser hvert år med 200 nye indbyggere. Det giver stor efterspørgsel på nye boliger, og den efterspørgsel er Nordisk Elementbyg nu klar til at møde.

Det startede med et telefonopkald fra en bygherre i Nuuk i Grønland til Nordisk Elementbyg i Aalbæk. Opgaven lød på at levere et træhus bygget i bæredygtige materialer, der kan modstå det arktiske klima. Og den udfordring var Per Gajhede, der er direktør i Nordisk Elementbyg, helt klar på.

- Vi kunne med det samme se potentialet, og så skulle vi lige regne lidt på udførelsen. Der er jo forskel på, om vi bygger i Nordjylland eller i Nuuk. Men det gik både hurtigt og nemt, fortæller Per Gajhede om huset, der satte gang i udviklingen af en ny type elementer, der overholder det grønlandske bygningsreglement.

Bæredygtigt og hurtigt
Det grønlandske klima stiller selvsagt væsentligt større krav til elementernes udførelse og holdbarhed en det danske. Husene skal kunne modstå ekstreme frostgrader, hård vind og store temperaturforskelle. 

- Vi har kun valgt de bedste materialer, masser af isolering, god tætning og vinduer og døre i højeste kvalitet, fortæller Per Gajhede, der kunne levere det 170 kvadratmeter store råhus for i omegnen af 700.000 kroner. Det er ifølge den nordjyske elementbygger "noget billigere" end det normalt koster at opføre et hus på Grønland.

Per Gajhede og hans tømrere stod nemlig hjemme, tørt og godt i værkstedshallen og byggede elementerne, som de pakkede i fire containere. Tømrerne brugte tre uger på at bygge elementerne i Aalbæk. Sejlturen fra Aalborg til Nuuk tog to uger og så tog det bare to dage til at krane huset op på soklen. 

- Et fuld isoleret sort træhus lige til at sætte køkken og bad op, samlet på to dage. Det var noget, der blev lagt mærke til, og det er det, vi håber kan give flere kunder på sigt. Mange byggerier i Grønland sker på eksisterende sokkel, fordi det bare er husene, der bliver slidt hårdt af det arktiske vejr, siger Per Gajhede.

Specialopgaver

Grønland egner sig som marked godt til elementbyggeri. Per Gajhede var selv i Nuuk for at stille det bestilte hus op. Både for både ham og medarbejderne gav det blod på tanden. Og han håber på at kunne levere flere huse allerede i den nuværende byggesæson på Grønland.

- Vi har jo stor erfaring i Nordisk Elementbyg med byggeri under særlige forhold. Og den knowhow kan vi bringe i spil i Grønland. Vi kan levere et nyt hus på to måneder, hvor man er vant til måske at skulle bruge to år. Det er den tidshorisont, vi tror, kan gøre en forskel, siger Per Gajhede.

Nordisk Elementbyg beskæftiger 15 medarbejdere og har god erfaring med at løse forskellige specialopgaver. Virksomheden har blandt andet bygget på det nye BIG-tegnede museum Kistefos i Norge, og står også bag opførelsen af forlystelsen Matador-byen på Bakken i København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095