Fabriksbyggeri skyder op i Frederikssund
Enemærke og Petersen er i fuld gang med at opføre en ny, 5.000 m² stor fabrik for silicium-producenten Topsil. Torsdag var der rejsegilde.
Som traditionen foreskriver, trakterede Topsil med røde pølser og sodavand, og nysgerrigheden var stor på dagen, hvor byggeriet blev vist frem.
Det omtrent 5.000 m² store byggeri, som er skudt i vejret på en bar mark de seneste måneder, er et kvantespring i forhold til Topsils nuværende fabriksfacilitet i lejede lokaler.
- Når man bygger nyt, som vi har valgt at gøre, opstår en unik mulighed for at designe og udforme et byggeri, som både er tidssvarende og som kan række langt ind i fremtiden. På vores nye lokation bliver det produktionen, der definerer rammerne i stedet for rammerne, der begrænser produktionen. Det er vores store udfordring på vores nuværende beliggenhed, forklarer konstitueret direktør i Topsil, Jørgen Bødker.
God begyndt er halvt fuldendt
Topsils nye fabrik er tegnet af Mangor & Nagel med Alectia som ingeniør og består af to produktionshaller samt administration.
Første spadestik blev taget den 4. april af daværende klimaminister Lykke Friis, og med denne uges rejsegilde overholdes tidsplanen til punkt og prikke.
- Godt begyndt er halvt fuldendt. Vi er ovenud tilfredse med den professionelle håndtering af byggeriet indtil nu, og vi kan dag for dag se, at anstrengelserne bærer frugt og at beton, bjælker og elementer er godt på vej til at blive den fabrik, som vi drømmer om. Nu kan vi se frem til at begynde at flytte ind til sommer næste år til gavn for vores kunder, siger Jørgen Bødker.
Byggeriet opføres af Enemærke og Petersen og koster i omegnen af 200 mio. kroner i samlede byggeomkostninger. Andre større samarbejdspartnere er Orbicon (bygherrerådgiver), Brøndum, AGA, Johnson Controls og Silhorko.
En højteknologisk renrumsfabrik
Topsil fremstiller ultrarent silcium til den globale halvlederindustri og er den første tilflytter i Copenhagen Cleantech Park i Vinge, lidt syd for Frederikssund.
Copenhagen Cleantech Park er en del af Copenhagen Cleantech Cluster, som arbejder for at fremme samarbejdet mellem etablerede cleantech virksomheder, inkubationsvirksomheder og forskningsmiljøer i Københavnsområdet. Topsils silicium indgår i forskellige energioptimerende komponenter, der indgår blandt andet i elforsyningsnettet, vindmøller og højhastighedstog.
- Vi har arbejdet intenst blandt andet med flow- og kvalitetsforbedringer. Fabrikken bliver en højteknologisk renrumsfabrik, der kan udvides i takt med efterspørgslen, og som giver de mest optimale betingelser for at producere højkvalitetssilicium. Samtidig kan vi indarbejde løsninger, som er mere miljømæssigt venlige, end vi har kunnet før, forklarer Jørgen Bødker.