23948sdkhjf

Konkurser: - På én nat væltede det ind med henvendelser

Frygten for at gå konkurs eksisterer i stort set alle brancher, men især enkeltmandsvirksomhederne er lige nu i panik, lyder det fra konkursernes frontlinje.

Svend Røge er ked af, at han bliver bedt om at fortælle om de mange mails og telefonopkald, han og kollegaerne har fået fra bekymrede virksomheder vedrørende konkurser.

Siden grundlæggelsen i 2007 har Early Warning haft til formål at vejlede og rådgive erhvervsvirksomheder i krise. Formålet har været at forebygge frem for at bekæmpe.

Men efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 11. marts lukkede store dele af landet ned, er Svend Røge – der har titel af National Projektleder – og kollegaerne billedligt talt gået fra at opsætte brandalarmer til at slukke en skovbrand med det, der kan virke som en haveslange.

Væltede ind hele natten

Fakta: Early Warning

Early Warning er et landsdækkende initiativ som siden 2007 har hjulpet mere end 5.500 mindre danske kriseramte virksomheder.

Grundlæggende er Early Warning baseret på tre bærende søjler: Otte Early Warning-konsulenter fra de regionale Erhvervshuse, 20 insolvensadvokater fordelt over hele Danmark og et korps af cirka 100 erfarne frivillige erhvervsfolk, der alle bidrager med rådgivning og vejledning.

Ifølge Early Warnings egne opgørelser, lykkes man i halvdelen af tilfældene med at rette virksomheden op, mens yderligere en andel rekonstrueres.

Og selv om Early Warning koster 7,5 mio. kroner at drive, er der tale om en overskudsforretning, da indsatsen nedbringer den offentlige gæld, fremgår det af hjemmesiden.

- Henvendelserne væltede ind, så snart det pressemøde var overstået, siger Svend Røge, som ikke har haft et roligt øjeblik siden da.

- Jeg har ikke tal på det, men vi får i hvert fald 20 gange så mange henvendelser, som vi gør det normalt, vurderer Svend Røge, som sammen med kollegaerne har ydet vejledning til 5.500 virksomheden fra 2007 til 2020.

Det tal bliver helt sikkert forøget markant, når skaderne engang kan opgøres. Det kan de ikke endnu. Heller ikke når det gælder brancher. Det brænder nemlig ikke nødvendigvis mere på det ene sted end det andet – der er stort set ild over det hele.

- Der er en dynamik i, hvordan det udvikler sig. Vi er nu nødt til at henvise de mange henvendelser om hjælpepakker til vores kollegaer i erhvervshusene. Det har vi ikke ressourcer til at tage os af.

Hjælper to virksomhedstyper

Early Warning hjælper derfor især to typer af virksomheder under coronakrisen.

- Vi er nødt til at fokusere kræfterne på intensivafdelingen, ligesom på sygehusene. Så vi træder til, når vi kan se, at virksomheden ikke kan tåle flere slag. Det gælder for eksempel dem, der ikke har været sunde og trimmede i forvejen, så vi ved, de står foran at få et nej i banken, mens de venter på effekten af hjælpepakkerne.

- Den anden gruppe er dem, der kan holde skruen i vandet en måned eller to takket være hjælpepakker, udskydelse af moms og så videre. Her træder vi til med hjælp til at finde ud af, hvad der er af alternativer, hvis det ikke slår til. Vi ser altså på mulighederne for at videreføre driften, hvis virksomheden alligevel havner i en truende situation, siger Svend Røge.

Kommer til at mangle smøremiddel

Han understreger, at Early Warning normalt får henvendelser fra stort set alle dele af erhvervslivet. Den gennemsnitlige virksomhed omsætter for 5 mio. kroner, men de seneste uger har især solo-iværksættere henvendt sig.

Det bekymrer Svend Røge.

- Mange af dem er konsulentvirksomheder, der fungerer som ”smøremiddel” i forskellige processer hos de større virksomheder. Hvis de går konkurs, vil erhvervslivet som helhed tabe en hel del viden og indsigt, frygter konsulenten.

Et stærkere samfund bagefter

Og så er vi på en måde tilbage ved begyndelsen. For Svend Røge er ikke en mand, der holder af hverken at slukke skovbrande eller sprede frygt. Han er uddannet til at se muligheder – og det gælder også i den nuværende situation.

- Det kan lyde mærkeligt, men personligt er jeg pavestolt over at leve i et samfund, hvor sammenhængskraften er så stor. Jeg er voldsomt imponeret over, hvordan alle fra Folketinget til arbejdsmarkedets parter og alle de frivillige alle steder er gået ind i det her. Det gør også, at jeg tror på, at vi kommer til at stå helt vildt stærkt som samfund på den anden side.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136