Nye byggeledere er efterspurgte
Selv om byggeriet er ramt af en lavkonjunktur, er der bud efter de nye cand. scient. tech.'ere i byggeledelse fra Aalborg Universitet.
Derfor var det også med nogen spænding, at lektor i byggeledelse, Søren Wandahl, fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion i februar kunne ønske det første hold af cand. scient tech. (CST) i byggeledelse til lykke med eksamen og sende dem ud på et jobmarked, der så alt andet end godt ud.
Nu har Søren Wandahl undersøgt, hvordan det er gået de 15, der udgjorde det første hold – og resultatet er overvældende positivt:
- Det er gået helt fantastisk. 13 har fået job indenfor byggebranchen, og langt de fleste som byggeledere – ikke ’bare’ jobs som konstruktører, som de kunne have taget uden at læse CST, siger en meget tilfreds Søren Wandahl, der tilføjer, at en af kandidaterne har startet egen virksomhed. Således er blot en enkelt uden job.
Mange med håndværksmæssig baggrund
Den to-årige CST-uddannelse er noget anderledes end øvrige kandidatuddannelser på Aalborg Universitet. Der kræves nemlig ikke en akademisk bachelorgrad for at gå på studiet. En professionsbacheloruddannelse som konstruktør giver adgang til kandidatuddannelsen.
- Vi får studerende fra de forskellige konstruktøruddannelser over hele landet, og de har forskellige kundskaber med i bagagen, så det første semester bruger vi til at sikre, at de har det samme niveau. Men 80 procent af CST-uddannelsen er nærmest identisk med civilingeniøruddannelsen i byggeledelse, så det er virkelig nogle dygtige kandidater, fortæller Søren Wandahl.
Mange af de studerende på CST har en håndværksmæssig baggrund som murer, tømrer, elektriker mv. og mange års erfaring fra deres fag, inden de har valgt at tage konstruktøruddannelsen.
- Så har de ofte fået mod på at læse videre og begynder på CST. De er gode håndværkere, de ved eksempelvis både, hvordan man støber og monterer en betonbjælke. Til gengæld ved de ikke, hvordan man regner ud, hvor stærk betonbjælken skal være, men det lærer vi dem så, forklarer Søren Wandahl.
Stærk kombination
Søren Wandahl er overbevist om, at det er kombinationen af kandidaternes praktiske erfaring og den tillærte teoretiske viden, der gør, at så mange har fået job.
- Hvis du skal være en god byggeleder og styre et byggeri, skal du vide noget om det, du skal styre. Den praktiske erfaring har de, og så lærer vi dem noget om projektstyring, tidsstyring, jura og arbejdsmiljø, så de kan begå sig som byggeledere. Det glæder mig bestemt, at vi har givet dem en uddannelse, de kan bruge til noget, og som byggebranchen efterspørger, slutter AAU-lektoren.