23948sdkhjf

Briter vil sælge CO2-negative mursten i Danmark

I samarbejde med forskere er virksomheden Encos langt fremme med udviklingen af en ny type mursten, der består af forbrændt spildevandsslam, betonrester og slagge.
Mursten har en lang række fordele som byggemateriale, men stenene belaster samtidig miljøet gennem det store CO2-udslip, der følger af produktionen.

Dette problem er virksomheden Encos angiveligt på vej til at finde en løsning på. Ifølge Ingeniøren har firmaet nemlig udviklet en ny type mursten, som hævdes at være CO2-negativ.

Kan binde stort set alle materialer
Produktet bygger på en vegetabilsk binder, der er udviklet af de to forskere John Forth fra University of Leeds og Salah Zoorob, der er ansat ved University of Nottingham.

- Vi kan binde stort set alle materialer. Det handler mest om at kontrollere materialernes porøsitet, og det kan vi designe nu, siger adm. direktør Mark Nichols fra Encos til Ingeniøren.

Indtil videre har forskerne testet aske fra brændt spildevandsslam, flyveaske, bundaske, granuleret slagge og aske fra brændte risplanter. Desuden har de prøvet at iblande stenmaterialer, betonrester og teglrester.

Produktet regnes for at være CO2-negativt, fordi de planter, som bruges til binderen, optager mere CO2, end der produceres under hærdningen af murstenene.

Danmark er et murstensland
Encos har opført et demonstrationsanlæg i samarbejde med Yorkshire Water. Anlægget bruger aske fra forbrænding af Yorkshire Waters spildevandsslam og er netop nu ved at blive testet.

Hvis de afsluttende tests går som forventet, regner Encos med at starte fuldskalaproduktion om 15 måneder. Og når stenene skal ud i handel, er Danmark et attraktivt marked, afslører Mark Nichols over for Ingeniøren:

- Danmark er et murstensland. Det så jeg tydeligt, da jeg besøgte KVM, så vi vil tage Danmark med i vores fremtidige planer, siger han.

Encos samarbejder med danske KVM om at udvikle udstyr til produktionen, der både ligner traditionel murstensproduktion med blandeanlæg og tørreovne og betonstensproduktion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093