23948sdkhjf

Flere nydanskere i VVS-faget

Næsten hver 10. lærling i VVS-faget er nydansker. Det er tre gange så mange som for ni år siden viser fagbladet Blik og Rørs opgørelse over samtlige lærlinge i VVS-faget.
Der bliver kortere og kortere mellem lærlinge med anden etnisk baggrund end dansk i VVS-branchen.

Sidste år var 8,3 % af lærlingene i faget nydanskere. Dermed fortsætter stigningen af lærlinge med anderledes klingende navne i VVS-faget.

Selv om der de seneste år er oplevet en nedgang i antallet af lærlinge i VVS-faget, så stiger andelen af lærlinge med anden etnisk baggrund end dansk. Hvor andelen af nydanske lærlinge var på blot 3 % for ni år siden, er andelen steget til først 6 % i 2006, og siden hele 8,3 % i 2010.

Fedt at være VVS'er
Og lærlingene med de anderledes klingende navne, er også glade for at arbejde i VVS-branchen.

- Det er fedt at være VVS’er. Jobbet er udfordrende, og jeg har aldrig oplevet racisme på mit arbejde hos hverken kolleger eller kunder. Alle har taget godt imod mig, siger Durmus Sarikaya, der er af tyrkisk oprindelse og 4. årslærling som VVS og energispecialist hos Poul Christensen VVS i Hvalsø.

Heller ikke for Nicklas Yunus Verlis, som er i lære som VVS og energispecialist hos Lyngens VVS i Ølby, har den udenlandske baggrund givet anledning til problemer. I stedet er det ofte en fordel for ham, at han kan tale arabisk, når han kører service i byens boligforeninger.

- Jeg kan tale med de udenlandske beboere på et sprog de forstår, og det er altså en kæmpe fordel, når vi skal ind og lave noget hos dem. Det gør ofte tingene lidt nemmere, siger Nicklas Yunus Verlis.

Varme anbefalinger
Abu Sheik fra Somalia er den første lærling med udenlandsk baggrund, som er startet i lære som blikkenslager hos Lindpro i København. Han værdsætter også det gode kammeratskab mellem kollegerne, og anbefaler gerne flere nydanskere at prøve kræfter med VVS-branchen.

- Det er et pissefedt arbejde, hvor man virkelig får lov til at bruge hænderne. Det er et fag, jeg kun kan anbefale til andre, siger 25-årige Abu Sheik, der har følgende råd til de lærlinge, som overvejer en fremtid i VVS-branchen.

- Man skal være tålmodig og positiv. Og er man pligtopfyldende og gør som svendene siger, så er man også sikker på at lære noget, siger Abu Sheik, der afslutter sin læretid i løbet af 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078