23948sdkhjf

Når entreprenørhjertet banker for dansk kulturarv

Byens Tag & Facade A/S blev stiftet ud fra ambitionen om at skabe en anderledes entreprenørforretning. Samarbejde, kundefokus og en glødende passion for historiske bygninger kendetegner den fremadstormende virksomhed, som ledes af fire aktive partnere, der alle har årelang erfaring med renovering og restaurering.

Det var de to blikkenslagere og specialister i inddækninger og beklædninger, Christopher Blak og Kenneth Busch-Hansen, som stiftede Byens Tag & Facade i 2008, mens partnerkredsen i 2012 blev udvidet med Casper Borgen Larsen og Niels Johansen.

Britiske blytraditioner på Sorø Klosterkirke

Virksomhedens fire partnere indgår hver især som en aktiv del af ledelsesteamet på de enkelte byggesager og deler samme forkærlighed for historiske bygninger. Derfor har renovering og restaurering af denne type ejendomme været en del af forretningen siden den spæde start. Et dugfrisk eksempel herpå er Sorø Klosterkirke, hvor Byens Tag & Facade har været hovedentreprenør på den udvendige restaurering af blytage og kobberspir.

"Vi blev prækvalificeret til opgaven, som vi vandt og derefter færdigprojekterede i tæt samarbejde med Stiftelsen Sorø Akademi og rådgivere fra Bertelsen & Scheving. Det har været en spændende og anderledes indfaldsvinkel til opgaven, som har betydet, at vi kunne arbejde som eksperter på de områder, der er vores spidskompetencer", fortæller Niels Johansen.

"Det var nødvendigt at gå til opgaven med stor opfindsomhed og åbenhed for at finde løsninger, der kunne leve op til kravene fra både bygherre og Nationalmuseet. Det gælder blandt andet i forhold til blytaget, der skulle udføres på en måde, som vi ikke har tradition for herhjemme. Derfor var vi nødt til at rejse til England for at finde de rette specialister", supplerer Christopher Blak.

Restaurering af rådhuspynt og vindblæst kirketårn

Sorø Klosterkirke er langt fra det eneste historiske byggeri, som har været i entreprenørvirksomhedens kyndige hænder. I 2017 og 2018 varetog Byens Tag & Facade tagrestaureringen af Københavns Rådhus, hvilket indebar udskiftning af naturskifer og kobber samt tømrer- og murerarbejde på en del af rådhusets tag.

"Vi var på mange måder låst af traditioner, da udførelsen skulle være fuldstændigt tro mod det originale byggeri, og der var et krav om, at alt det gamle kobber blev nummereret og lagt i depot. Meget af pynten kunne restaureres og genbruges, mens resten blev udformet på ny. Den største udfordring var dog ikke selve udførelsen, men den store logistik, som blandt andet betød, at vi måtte krane om natten", forklarer Christopher Blak.

"Et andet eksempel er Nysted Kirke, hvor vi som underentreprenør til Børge Jacobsen & Søn udskiftede hele kobbertaget på kirkens 66 meter høje tårn. På grund af tårnets særlige geometri var kobberet nødt til at blive trukket og lagt meget præcist for at kunne samles i falsene. Desuden hælder tårnet en meter skævt til den ene side, hvilket stillede endnu højere krav til vores kobbertækkere, som også var meget påvirket af vind og vejr på sagen", fortsætter Niels Johansen.

Fra Borgen til den kongelige residens

Byens Tag & Facade er også kobberspecialisten bag en række forskelligartede reparationsarbejder på Christiansborgs tag i løbet af årene, mens det i 2015 blev til en totaludskiftning af taget på Christian IX’s Palæ, der er dronningens residens på Amalienborg.

"Arbejdet på Amalienborg var en fagentreprise, hvor vi var udførende på alt kobberarbejde. En af de mere specielle opgaver var udførelsen af en vandrende i kobber, som løber hele vejen rundt omkring palæets tag. Efterfølgende blev der sat propper i udløbene og renden blev fyldt med vand op til 60 centimeters højde for at teste om den var vandtæt, hvilket heldigvis var tilfældet", evaluerer Christopher Blak.

De mange kulturarvsprojekter, som Byens Tag & Facade deltager i, har det til fælles, at de ikke blot stiller høje krav til faglighed og håndværk, men også fordrer en eventyrlysten og løsningsorienteret tilgang.

"Vi går nysgerrigt til opgaverne og værner om at have overskuddet til at finde særlige løsninger på enhver byggesag. Desuden går vi meget op i at finde den rigtige holdsammensætning, og vi kender vores egne begrænsninger", fortæller Niels Johansen og fortsætter:

"Det var blandt andet tilfældet ved Sorø Klosterkirke, hvor vi tidligt indså behovet for at tilknytte engelsk ekspertise til blydelen. Tilsvarende har Kopp Sorø nogle fantastiske håndværkere til lige den type tømrerarbejde, der var brug for, og derfor var det også en fornøjelse at samarbejde med dem på sagen", udtaler han til slut.

Om Byens Tag & Facade A/S

  • Den københavnske virksomhed beskæftiger i omegnen af 70 medarbejdere og er præget af en flad organisation med åbne rammer og plads til det kollegiale. Kulturen er afgørende for det gode samarbejde såvel internt som eksternt, og Byens Tag og Facade betragtes af både underentreprenører og kunder som
    fleksible, nytænkende og blandt de bedste inden for deres niche.
  • En stor del af de historiske byggerier er kirker. Byens Tag & Facade har blandt andet skiftet tag på Ordrup Kirke, har vundet en mindre renovering af kobbertaget på Ansgars Kirken, er i gang med at prissætte Frederiks Kirke (Marmorkirken) samt Vor Frue Kirke og har allerede afgivet tilbud på Sankt Bendts Kirke. Virksomheden har også forestået tagudskiftningen på Enrum Slot og fået til opgave at udføre alt kobberarbejde på Bregentved Gods.

Læs mere på www.byens.as

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078