23948sdkhjf

Det gamle håndværk i trygge hænder

I mere end 30 år har Kopp Sorø A/S løst fagligt krævende byggesager øst for Storebælt, hvor man skal lede længe efter en byggevirksomhed med større ekspertise inden for bevaringsværdige og fredede ejendomme – det gælder blandt andet godser, kirker og slotte, som restaureres med stor respekt for de oprindelige byggemetoder og materialer.

Kopp Sorø er en af Vestsjællands førende byggefirmaer med egenproduktion inden for tømrer-, snedker-, maler-, murer- og brolæggerfagene. En specialiseret tilgang til byggeri betyder, at virksomheden hele tiden har den fornødne faglighed og viden tilknyttet en given opgave.

En specialisering der forpligter

Arbejdet på bevaringsværdige og fredede bygninger er et særkende for Kopp Sorø. Det er et indsatsområde, som for alvor tog fart i midten af 00’erne, hvor firmaet blev overtaget af den nuværende ejer, Lars Mouritsen, der så muligheder i det gamle håndværk.

"Det startede egentlig med Stiftelsen Sorø Akademi, som vi løste en række opgaver for, og jo mere gråhåret jeg blev, desto mere voksede min interesse for gamle bygninger, som færre og færre kan finde ud af at renovere og restaurere. Det var sådan idéen opstod", fortæller Lars Mouritsen.

"Fagligheden skal først og fremmest være på plads, men ikke alle har mulighed og kapaciteten til at specialisere sig i arbejdet med historiske byggerier, da kravene til dokumentation samtidig er store. Man skal kunne dokumentere, at man anvender de rigtige materialer og teknikker, og det kræver en ordentlig kvalitetsstyring samt projektledere, der forstår at levere dét, som rådgivere, arkitekter, styrelser og museer efterspørger", supplerer Bo Christensen, markedschef hos Kopp Sorø A/S.

Genrejsning af Falkensteen Gods

Blandt virksomhedens kompetente håndværkerstab indgår mere end 20 medarbejdere, der mestrer det gamle håndværk inden for både murer-, tømrer
og snedkerfaget. Den erfarne byggevirksomhed kan fremvise referencer fra nogle af de mest prominente renoverings- og restaureringsager i Danmark, og blandt disse er Falkensteen Gods.

"Den sag var med til at gøre os landskendte, da der er tale om et unikt bygningsværk med et af Danmarks største stråtage. Den totalfredede buelade blev delvist ødelagt under stormen Bodil i 2014, og genopbygningen krævede specialviden fra flere kanter. Laden skulle genrejses efter de oprindelige metoder, hvor træsamlinger bærer hele konstruktionen, og det var en udfordrende, men også utrolig spændende byggesag, som vi håndterede i tæt samspil med Kulturarvsstyrelsen, ingeniører og arkitekter", udtaler Lars Mouritsen om projektet.

Kirkerestaurering med finesse

Kopp Sorø har ligeledes oparbejdet stor ekspertise inden for vedligehold og restaurering af kirker, hvilket omfatter både indvendig og udvendig kalkning. Den indvendige kalkning af vægge og hvælvinger udføres nænsomt, og ikke sjældent er der specielle arbejdsforhold med særlige hensyntagen til kirkens inventar. Kopp
Sorø favner dog bredere end blot kalkning, hvilket blandt andet kom til udtryk ved restaureringen af Herlufholm Kirke.

"Her bistod vi med snedkerekspertise ved restaureringen af kirkeinventaret, mens vores murerafdeling forestod den særlige opgave at restaurere det mere end 800 år gamle teglstensgulv. Én for én fjernede vi teglstenene, så murerne kunne komme ned til det underlæggende sandlag, hvor der blev etableret kanaler til varmerør, og derefter påbegyndte genopførelse af gulvet. Afgravning og afretning blev udført i samarbejde med en kirkearkæolog fra Nationalmuseet, hvorefter der blev lagt bundgrus og hydraulisk kalkmørtelpude, inden de særligt udvalgte og specialfremstillede mursten blev lagt i forbandt i samme mønster og farver som ved kirkens opførelse. Det krævede en hel del af vores murere, bistået af vores brolæggere, at placere de irregulære teglsten, således gulvet fremstår nyt men samtidig autentisk", forklarer Bo Christensen.

Fra kongefløj til klosterkirke

Kopp Sorø har også været med til at restaurere den eneste tilbageværende fløj på Nyborg Slot – Kongefløjen, hvor dele af bygningen blev fjernet og muret op på ny. Som en del af restaureringen er der også lagt nyt tegltag på sydtårnet samt vestsiden og udført en del fugearbejde på facaderne i overensstemmelse med gamle håndværkstraditioner. Efter den vellykkede aflevering blev flere af håndværkerne tilknyttet restaureringen af Sorø Klosterkirke, hvor Kopp Sorø har varetaget tømrer- og murerentreprisen.

"Vores tømrere har udskiftet de nedbrudte spær og bjælkekonstruktioner, som blev fritlagt af vores murere. Udfordringen var blandt andet, at vi ikke på forhånd havde det fulde overblik over træets tilstand. Sammen med rådgiverteamet blev vi enige om, hvordan vi greb opgaven bedst an, og her kom vores store erfaring med træsamlinger os til gode", fortæller projektleder Michael Nygaard og fortsætter:

"Vi er stolte over at blive valgt til en så betydningsfuld opgave i vores lokalområde, og vi har haft et utrolig vellykket samarbejde med Byens Tag & Facade, der var hovedentreprenør på sagen. Vores store faglighed og brede kompetencer betyder, at vi som samlet team har kunne levere den kvalitet, som bygherre med rette kan forvente på sådan en opgave", udtaler han til slut.

KOPP SORØ A/S

  • Virksomheden har afdelinger i Sorø, Slagelse og Kalundborg og beskæftiger cirka 100 ansatte.
  • Med en specialiseret tilgang til byggeri udføres entreprenøropgaver inden for tre kerneområder: Restaurering (især fredede og bevaringsværdige ejendomme), bygningsvedligehold (primært for boligselskaber, ejendomsinvestorer og detailkæder) samt nybyggeri (både boliger og detail).
  • Kopp Sorø har en klar lærlingeprofil og var for fem år siden med til at etablere et netværk i Sorø Kommune, hvor lærlinge på tværs af faggrupper kan lære om hinandens fagområder.
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078