23948sdkhjf

Barriererne sidder mellem ørerne

Mange byggevirksomheder gør sig gode erfaringer med lean-værktøjer, alligevel går det trægt med at udbrede lean-kulturen på byggepladserne

Det er efterhånden tyve år siden, at man første gang hørte om lean construction i dansk byggeri. Igennem årene har det stille og roligt bredt sig, så der i dag laves procesplaner, holdes tavlemøder og arbejdes med ’last planner system’ på mange danske byggepladser.

De fleste, der gør erfaringer med det, synes, at det får samarbejdet til at skride bedre. Fagene snakker mere sammen og bliver bedre til at håndtere de daglige udfordringer på pladsen.

Især håndværkerne er glade for det - de oplever, at det giver et bedre arbejdsmiljø og måske også lidt mere i posen.

Og de entreprenørfirmaer, der bruger det mest konsekvent, kan også se det på bundlinjen. Når produktionen glider bedre, giver det mindre spild og en mere effektiv byggeproces. Man bliver bedre til at holde tidsplanerne og aflevere til tiden.

Paradoks
Så ’what’s not to like’, spørger netværket Lean Construction DK i en pressemeddelelse.

For når nu fordelene er så veldokumenter ede - hvordan kan det så være, at der ikke arbejdes lean på alle større byggepladser? Hvorfor lader så mange guldet ligge - i en branche, som notorisk har svært ved at løfte sin indtjening?

Hvad er Lean Construction?

I lean construction (på dansk: Trimmet byggeri) prøver man at fjerne spild i byggeprocessen ved at rette fokus på ’de syv strømme’, som er forudsætningerne for en uhindret byggeproces – nemlig at:
- alle ydre forhold, tilladelser mv. er på plads
- forudgående arbejder er afsluttede
- de nødvendige informationer og beskrivelser er til stede
- der er plads til at udføre arbejdet
materialerne er til stede
- materiellet er til stede, tillige med
kvalificeret mandskab til at udføre arbejdet

Det har Lean Construction DK sat sig for at gøre noget ved. Med støtte fra Boligfonden Kuben har man undersøgt, hvad det er for barrierer, som blokerer for en hurtigere udbredelse af produktionsfremmende metoder og værktøjer.

Resultaterne er samlet i rapporten ’Bryd Barriererne’, der udpeger en række af de ’klodser’, der står i vejen for en bredere udbredelsen af lean.

Inspirerende eksempler
De fleste barrierer ’sidder mellem ørene’, skriver Lean Construction DK i pressemeddelelsen. I den forstand, at de først og fremmest knytter sig til indgroede vaner, modvilje mod at tvinge bestemte metoder ned over byggeprojektet og manglende erfaring med forandringsledelse.

Den bedste medicin er derfor de gode erfaringer, konkluderer undersøgelsen. Har man selv oplevet fordelene, vil man være mere åben for selv at tage lean-værktøjerne til sig - og måske gå videre ad den vej.

Det er tanken bag en række cases fra danske byggepladser, som Lean Construction DK publicerer på sin hjemmeside.

Rapporten og nogle af eksemplerne præsenteres på et temamøde i dag, tirsdag 21. januar, hvor boligminister Kaare Dybvad også vil fremlægge sine tanker om, hvordan byggeriet kan udvikles.
Kaptain

Læs mere- Der er virkelig penge i det

Netværket

Lean Construction DK er fra nytår gået fra at være en forening til at være et netværk under Værdibyg.

Netværket er forankret hos Bygherreforeningen og henvender sig til alle aktører i byggeprocessen.

Medlemmerne tæller bygherrer, rådgivere, entreprenører, leverandører, producenter, brancheorganisationer og uddannelsesinstitutioner.

Netværket udarbejder vejledninger og kurser om forbedring af produktivitet og samarbejde i byggeprocessen.
Kilde: Leanconstruction.dk

Artiklen er en del af temaet Fremtidens projekt- og risikostyring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094