23948sdkhjf

Helsingør Kulturværft indstillet til ingeniørernes ’Oscar’

Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma har modtaget to nomineringer for det avancerede ingeniørarbejde, der ligger bag ombygningen af Helsingørs gamle skibsværft.
Prisen, der regnes for den fineste internationale hæder, en konstruktionsingeniør kan få, er blevet uddelt årligt siden 1968, og ’Oscar’ er naturligvis kun kælenavnet.

Officielt hedder prisen ”Structural Awards”, og i år har Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma modtaget to nomineringer for det avancerede ingeniørarbejde, der ligger bag ombygningen af Helsingørs gamle skibsværft til et kulturelt centrum.

Nyt og gammelt
Den arkitektoniske vision for Kulturværftet har været at skabe inspirerende rammer for et moderne kulturliv, samtidig med at værftets identitet og respekten for dets historiske betydning bevares. Det samlede kulturcenter på 14.000 m² består således af to gamle bygninger og to helt nye bygninger. Kulturværftet indeholder bibliotek, koncertsal, konferencelokaler og museum.

Projektets grundidé er udtænkt af arkitektfirmaet Aart Architects. Idéen blev videreudviklet i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma i forbindelse med den projektkonkurrence, der var udskrevet forud for opførelsen af Kulturværftet.

Ingeniørfirmaet har efterfølgende stået for detailprojekteringen og beregningen af de bærende konstruktioner. En opgave, der har stillet mange ekstraordinære ingeniørmæssige krav for at tilgodese både de mange nye arkitektoniske idéer og hensynet til de gamle, bevaringsværdige bygninger.

Avanceret konstruktion
For at binde bygningerne sammen udviklede ingeniørfirmaet en avanceret stål- og glaskonstruktion, baseret på trekanter i forskellige geometriske udtryk. Alle konstruktionens elementer er beregnet og designet individuelt.

- Vi har været meget bevidste om arkitekternes designmæssige og funktionelle idéer og har derfor arbejdet med bærende konstruktioner, der understøtter det overordnede koncept, fortæller Frank Jensen fra det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen, hvor han er tredje generation af stifterens familie.

Konstruktionen har både en bærende og en æstetisk funktion. Et karakteristisk træk ved byggeriet er nemlig den varierede facade, der på store stræk er transparent og derfor giver frit indblik til de historiske dele af Kulturværftets bygninger. Det har derfor været et bevidst valg at anvende markante stålelementer i de nye bygningsdele som reference til områdets oprindelige funktion som skibsværft.

”Grotten” og ”Pyramiden”
Som eksempler på hvor design, funktion og konstruktion går op i en højere enhed, nævner Frank Jensen ”Grotten” og ”Pyramiden”.

Grotten er et hængende auditorium, der rager 15 meter skråt ud over hovedindgangen, og dermed både giver en original og dramatisk effekt og samtidig danner et beskyttende tag henover gæster, der ankommer til Kulturværftet.

Pyramiden hænger på siden af den østligste bygning. Siderne er en forlængelse af de arkitektoniske linjer i glasfacaden, og de danner en liggende pyramideform, der rager ca. 9 meter ud over forpladsen.

- Vi syntes allerede fra konkurrencefasen godt om for de dristige arkitektoniske oplæg. Samtidig var det jo en fantastisk ingeniørfaglig udfordring at sikre bæreevne og stabilitet af de udkragede bygningsdele uden at skulle bryde den frie passage underneden med søjler eller lignende, siger Frank Jensen.

Udfordringen i Grotten blev løst med to meget store V-formede stålrammer, der bærer hver sin side af det udkragede auditorium. Den ene stålramme var særlig kompleks, da den skulle indbygges i en eksisterende bygning.

For Pyramiden fandt ingeniørfirmaet en løsning med en trekantet stålgitterstruktur, som følger facadens arkitektoniske udtryk. Pyramiden er forankret til bygningen med mod-hold fra en lignende konstruktion på bygningens gavl.

Optimeret via 3D-beregning
Alle løsningerne er baseret på en mængde ingeniørberegninger, hvor hele bygningen blev modelleret i avancerede 3D-beregningsprogrammer. Konstruktionerne kunne derfor optimeres, så arkitekternes ønsker kunne opfyldes uden at gå på kompromis med bæreevnen.

Det er ikke kun til beregningerne, der er anvendt 3D-programmer. Hele bygningen er tegnet og modelleret i 3D, hvilket under projekteringen har været essentielt for udformningen af de mange unikke samlinger og komponenter. De særligt komplekse samlinger blev printet på en 3D-printer for at sikre det bedst mulige grundlag for håndværkerne til at udføre arbejdet.

Under udførelsen har håndværkerne ligeledes har haft god hjælp af det digitale 3D-tegningsmateriale, som i dag stort set er en fast bestanddel i alle byggeprojekter, som udføres af Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.

Prisuddeling i november
Det er det britiske Institution of Structural Engineers, der står for uddelingen af Structual Awards. Sidste år var bl.a. Melbournes helt nye sportsstadion og en af verdens længste kabelbroer i Hong Kong på vinderlisten. Blandt tidligere vindere finder man det olympiske svømmestadion fra legene i Beijing i 2008, den nyeste terminal i Heathrow lufthavn og det olympiske stadion til hurtigløb på skøjter ved 2010-vinterlegene i Vancouver.

Byggerier i danske provinsbyer og projekter udtænkt på danske tegnestuer er således ikke de hyppigste gæster på vinderlisten. Ikke desto mindre opnåede Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma også to nomineringer sidste år – for arbejde udført for Kræftens Bekæmpelse – uden dog at vinde en pris.

Ingeniørarbejdet for Kulturværftet er nomineret i to kategorier ved årets Structural Awards – både i kategorien ”Art or Entertainment Structure” og i kategorien ”Commercial or Retail Structures”. Prisuddelingen foregår den 18. november i London.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094