23948sdkhjf

Her er vinderen: 219.000 kvm i træ og genbrugsmaterialer

”Fælledby”, tre ’landsbyer’ med omkring 2.000 træboliger omkranset af natur og med hver deres lokale gadekær, skal udgøre det kommende Vejlands Kvarter på Amager i København. 

Det foreslår et hold anført af Henning Larsen Architects med ingeniørfirmaet Moe som underrådgivere, som netop er kåret som vinder af arkitektkonkurrencen om en masterplan for Vejlands Kvarter. Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse. 

De fem konkurrencedeltagere:

  • Henning Larsen med ingeniørfirmaet Moe som underrådgivere
  • Vandkunsten med Marianne Levinsen Landskab, Dansk Energi Management og Norconsult som underrådgivere
  • Werk med Orbicon, Søren Jensen Ingeniører og Viatrafik som underrådgivere
  • Aart Architects med BoglL og Rambøll som underrådgivere
  • Sleth med Niras, Holscher Nordberg og Møller & Grønborg som underrådgivere

– Med beslutningen om, at man vil bygge på Fælleden, ser vi en forpligtelse til at skabe et sted, hvor mennesket og naturen er i balance. Konkret betyder det, at den nye bydel bliver Københavns første bydel i træ, fuld af naturhabitater, der kan skabe rigere vækstbetingelser for planter og dyr. Med landsbyen som forbillede skaber vi en by, hvor biodiversitet, naturmangfoldighed og aktivt fællesskab sætter rammen for et bæredygtigt liv i pagt med naturen, siger Signe Kongebro, partner hos Henning Larsen, om projektet. 

By & Havn og PensionDanmark udskrev arkitektkonkurrencen om en masterplan for Vejlands Kvarter i august. Fem teams deltog i arkitektkonkurrencen om at udforme en masterplan for 219.000 kvm etageareal byggeri, hvor det er et krav, at kun 11,8 hektar af arealet må bebygges. De resterende 6,3 hektar skal være natur og friareal.

Naturen vokser helt ind til ’landsbyerne’
Placeret midt i naturen ved Amager Fælled er tanken at skabe en ny bydel, hvor unge som gamle, kan få mulighed for at bo i et bæredygtigt byggeri, tæt på naturen med moderne gadekær, lokal skole, plejehjem, daginstitution, fælleshuse og et naturformidlingscenter, der kan skabe fællesskab om naturen. 

Foreløbig proces for udviklingen af Vejlands Kvarteret:

  • Den 9. december 2019: Offentligt borgermøde med præsentation af vinderforslag.
  • Juni 2020: Lokalplanforslag til politisk godkendelse.
  • August - september 2020: Offentlig høring af lokalplanforslag.
  • Årsskiftet 2020/2021: Endelig lokalplan til politisk vedtagelse, og byggeriet kan gå i gang efter godkendt byggesag.

Forslagets tre nabolag, kaldet ’landsbyer’, har gadeforløb, som udfolder sig til en central plads i hvert nabolag. Her er der plads til det lokale fællesskab og mulighed for fx at afholde markedsdage, hvor store som små kan mødes. Mellem de tre landsbyer løber brede naturkiler, som tillader passage for fælledens natur. 

Med de grønne kiler vil landskabet vokse sig helt tæt på bebyggelsen. Alle boliger får udsyn til grønne områder og adgang til forhave, altan eller fransk altan – og mange direkte adgang til fælleden via den åbne karréstruktur, som er tæt og høj i de centrale dele af landsbyerne og bliver lavere og lavere, jo tættere man kommer på naturen. 

Træ, genbrugsmaterialer og almene boliger
Som udvikler af Vejlands Kvarter er det et krav fra By & Havn og PensionDanmark, at alle boliger i bydelen kan bæredygtighedscertificeres. Træ vil blive byggeriets gennemgående materiale med facader af forskellige materialer, som fx genbrugsmaterialer og begrønnede facader.

Samtidig skal kvarteret skabe boliger til både Københavns børnefamilier, studerende og seniorer, og 25 pct af boligerne bliver almene boliger.  

Vinderforslaget skal nu kvalificeres og bearbejdes frem mod Københavns Kommunens lokalplanproces. Byggeriet af kvarteret kan begynde, når lokalplanen for området er vedtaget, og der foreligger en godkendt byggesag. 

Fakta og tal: Masterplan for Vejlands Kvarter

  • Med Københavns Kommunes budgetaftale for 2019 blev det vedtaget at sætte gang i udviklingen af Vejlands Kvarter.
  • Konkurrenceområde: Vejlands Kvarter ca. 181.000 kvm. Samlet byggeret: ca. 219.000 kvm etageareal, hvoraf boliger og parkering udgør ca.199.000 kvm etageareal.
  • Detailhandel, naturformidlingscenter m.v.: ca. 3.000 kvm etageareal.
  • Kommunale institutioner, som skole og daginstitution: ca. 17.000 kvm etageareal.
  • Minimum 6,3 hektar friholdes til natur og friareal (ca. 63.000 kvm).
  • Højde: Fra to til seks etager, hvor de laveste bygninger ligger længst ude i landskabet og de højeste i den centrale del af landsbyenklaven.
  • Facader i fx upcycling materialer, træ, (genbrugs-) tegl, evt. skifer og lignende genanvendelige materialer og begrønnede facader.
  • Fokus på at minimere biltrafikken i bydelen. Forslagets vejstruktur skal bearbejdes yderligere og skal understøtte den bløde trafik.
  • Det er målet, at byområdet skal bæredygtighedscertificeres til DGNB-platin, og for de enkelte byggerier er ambitionen at opnå DGNB-guld.
  • Forskellige boligtyper: Private lejeboliger og fællesskabsboliger for familier, 50+ og studerende. 25 procent af boligerne bliver almene boliger.
  • Det foreslås, at fremtidige beboere etablerer et naturlaug med det formål at pleje og vedligeholde naturen i bydelen.
  • Arealet opfyldes med ren jord op til 1,7meter på de bebyggede arealer for afvanding af overfladevand og for minimering af udgravning i lossepladsfyld.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141