Fem vindere i plan med 72.000 kvm nybyggeri
Siden september har tre hold arkitekter arbejdet med forslag til en bebyggelsesplan for Stejlpladsens godt 5,2 hektar store areal i Københavns Sydhavn, som omfatter 900 nye boliger. Nu er vinderen fundet.
’Stejlepladsen – Her det gror’ hedder vinderprojektet, som et hold bestående af Christensen & Co Arkitekter og Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og Moe står bag. Det skriver By & Havn i en pressemeddelelse.
Området ved Stejlepladsen i Københavns Sydhavn har udsigt ud til Fiskerhaven og er kendt for sit særlige, selvgroede havnemiljø med sejl- og bådklubber, træskure og boliger nær kajkanten.
Vinderforslaget har fokus på områdets selvgroede mangfoldighed, nærheden til vandet og bygger videre på områdets eksisterende struktur med klynger af byggeri i forskellig højde og karakter. Boligerne vil have stor variation i højde, farver og facader, som fx træ og genbrugsmaterialer.
Derfor blev det ’Stejlepladsen – Her det gror’I dommerbetænkningen skriver juryen i deres konklusion om vinderforslaget: ”En enig dommerkomite finder forslaget sympatisk, enkelt og robust. Et forslag som har fundet en god balance mellem at være ambitiøst og realiserbart på samme tid. Alt i alt et samlet bud på en stærk og velfungerende ny bebyggelsesplan, som ikke findes andre steder i København”. De kæmpede om opgaven: - Team 1: Arkitema Architects A/S og Cowi A/S. |
Områdets beboere kan se frem til blandede bo- og ejerformer, som mindre boliger, almene boliger og bofællesskaber med fællesrum, som giver plads til mangfoldighed, mange forskellige familieformer og seniorer og studerende. To tredjedele af boligerne samtidig bliver med et gennemsnit på 65 kvm.
I vinderprojektet indgår også en lokal daginstitution, forslag om grønne og fredelige legegader, kvarterpladser med plads til lokalt liv og parkeringspladser i periferien af bykvarteret, så der i princippet kan skabes en næsten bilfri bydel.
Mange træer, by-natur, grønne tage, solceller, vandløb som klimasikring mellem bygningerne og naturarealer langs vandkanten er også en del af forslaget.
Samtidig åbner projektet op for muligheden for selvbyg. Omfanget af selvbyggerboliger vil blive afklaret i en videre bearbejdning af forslaget. Det samme gælder forslag om et maritimt fælles- og spisehus og et fælles superværksted for områdets beboere med fælles værktøj og maskiner.
Se på projektet med bæredygtighedsbriller
Selskabet bag udviklingen af Stejlepladsen er et samarbejde mellem By & Havn og pensionsselskabet PFA.
For at sikre de høje ambitioner om en bæredygtig udvikling af Stejlepladsen er Lendager Group blevet tilknyttet projektet som proces- og bæredygtighedskonsulenter, og det er et krav, at det kommende byggeri kan bæredygtighedscertificeres til DGNB-guld.
– Vi har store forventninger til boligprojektet. Stejlepladsen bliver nu udviklet med øje for områdets karakter og unikke beliggenhed og med fokus på bæredygtige boliger og en mangfoldig byudvikling, siger Michael Bruhn, ejendomsdirektør i PFA.
Vinderforslaget skal nu kvalificeres og bearbejdes frem mod Københavns Kommunes lokalplanproces. Det forventes, at byggeriet af kvarteret kan begynde, når lokalplanen for området er vedtaget, og der foreligger en godkendt byggesag.
Bebyggelsesplanen for Stejlepladsen i tal:
Forventet videre proces for udviklingen af Stejlepladsen:
|