23948sdkhjf

Klumme: Vi vil have lige vilkår

Håbløs! Så enkelt og præcist kan det desværre siges, når det kommer til myndighedernes kontrol af udenlandske håndværkere, lyder kritikken fra DS Håndværk & Industri.
Af Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri

I byggeriet har vi gennem de seneste par år gjort en stor indsats for at råbe politikerne op, men vi må konstatere, at vores nødråb ikke er trængt igennem. For når fagbevægelsen på en enkelt formiddag i starten af september kan afsløre, at der på hver anden byggeplads i et eller andet omfang er beskæftiget ulovlig udenlandsk arbejdskraft, er det noget, der er helt forkert.

Og det er på ingen måde godt nok, når beskæftigelsesminister Inger Støjberg fortsat bare vil lade tiden gå i det fromme håb, at myndighedernes kontrol på et eller andet tidspunkt vil manifestere sig ud af den blå luft, så lovgivningen bliver overholdt, sådan som vi med rette kan forvente det.

For lovgivningen - fx med det såkaldte RUT-register - er på papiret god nok, men den overholdes ikke, og myndighederne ser passivt til. Udenlandske virksomheder slipper af sted med fup-registreringer i RUT, ser stort på arbejdsmiljølovgivningen og svindler med moms og skat. Lønnen ligger på en niveau som i 1950’erne, overtidsbetaling er et ukendt begreb og arbejdstiden langt over de 37 timer om ugen.

Unfair og ulovlig konkurrence, som danske håndværksvirksomheder bliver løbet over ende af!

Konsekvenserne er skræmmende
Alle er enige om, at det er de små virksomheder, som skal sikre væksten i vores samfund. Men i byggebranchen er mulighederne for at sikre vækst og arbejdspladser truet af ulovlig og ukontrolleret udenlandsk arbejdskraft – åbenbart med myndighedernes billigelse.

I hvert fald må vi konstatere, at myndighederne ser passivt til og lader kontrollen med byggepladserne – og lovgivningen – overgå til branchen selv. Vi synes, det er fuldstændig urimeligt, at vi har et samfund, hvor vores medlemsvirksomheder selv skal ud og lege dyneløftere for at forsøge at sikre, at der er lige vilkår på arbejdsmarkedet.

Vi og vores medlemsvirksomheder er ligeglade med, om konkurrenten kommer fra Gedser eller Gdansk. Hovedsagen er, at konkurrencen foregår på lige vilkår. Men det er så langt fra tilfældet i dag, og konsekvenserne er skræmmende: Væksten udebliver, virksomhederne lukker, og arbejdspladserne forsvinder.

Det er sørgeligt, at beskæftigelsesministeren blot vil lade stå til.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083